dimopoulos_arpagi_20131021_01.jpg

Συνεχίζονται οι έρευνες, στη Θεσσαλονίκη, για τις επτά περιπτώσεις παιδιών ρομά για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι δεν είναι φυσικά παιδιά των οικογενειών στις οποίες μεγάλωναν.

 

Οι υποθέσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την πανελλήνια κατεπείγουσα έρευνα που ζήτησε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και, ήδη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακαλή, που ανέλαβε την έρευνα, έχει στείλει μία υπόθεση στον ανακριτή, με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί, για αρπαγή, μετά την απολογία του, ζευγάρι ρομά.

Ο υπεύθυνος του γραφείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Άρσις", στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Γαβαλάς, με αφορμή την αποκάλυψη του νέου περιστατικού, στα Διαβατά, δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ειδικής δημόσιας υπηρεσίας σε κάθε κοινότητα τσιγγάνων, όπου θα γίνεται η καταγραφή και παρακολούθηση του πληθυσμού. Εκτίμησε ότι θα αποκαλυφθούν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις κι είπε ότι το πρόβλημα «έγκειται στο γεγονός ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν ασχολείται με την υποστήριξη και παρακολούθηση των τσιγγανοπαίδων».

Πρόσθεσε, δε, ότι, για την κουλτούρα των ρομά, είναι σύνηθες να μεγαλώνει τα παιδιά μιας οικογένειας, μια άλλη οικογένεια.