astronomia_01.jpg

Σεμινάριο για τα τηλεσκόπια πραγματοποιεί, σήμερα, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του, Αλεξανδρείας 113.

 

Μερικοί χρησιμοποιούν τηλεσκόπια για να κατασκοπεύσουν με ασφάλεια άγρια ζώα, την ώρα που ασχολούνται αυτά με τις παράξενες συνήθειές τους. Άλλοι από το απέναντι μπαλκόνι βλέπουν τα χαρτιά που κρατάει κάποιος και ειδοποιούν ανάλογα τον αντίπαλό του και φίλο τους.

Οι φίλοι της Αστρονομίας, στρέφουν τα τηλεσκόπια στον ουρανό. «Προσπαθούμε να καταρρίψουμε νεφελώματα και αστρικά σμήνη, πολλαπλούς αστέρες και πλανήτες. Έτσι μπορούμε να αποθαυμάσουμε τις λεπτομέρειες των σωμάτων αυτών, να στροβιλιστούμε στο χάος, να νιώσουμε ένα με αυτό που αγαπάμε. Και ξέρετε κάτι; Μια στις τόσες καταφέρνουμε να αγγίξουμε με την άκρη του δακτύλου μας τους πολικούς πάγους του Άρη. Πότε πότε, όχι συχνά, καταφέρνουμε να δούμε το κορμί της Σελήνης να σκεπάζει τον αδηφάγο Ήλιο, όπως τα κατάφερε ο φίλος μας Κώστας Εμμανουηλίδης στη μακρινή και φιλόξενη Γκαμπόν», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Στο σεμινάριο μπορείτε να μάθετε πώς λειτουργούν όλ' αυτά, πόσα είδη και ποιότητες υπάρχουν, καθώς και τι είναι η ισημερινή στήριξη και τι η «αράχνη»…

Απαντήσεις σ' όλα αυτά και σε πολύ περισσότερα θα πάρουμε από τους Θεόδωρο Γιαουρτσή και Θεόδωρο Μάττα. Ο πρώτος είναι αστροφωτογράφος με χιλιάδες ώρες αστρικής παρατήρησης στο ενεργητικό του κι ο δεύτερος είναι καταξιωμένος φωτογράφος της άγριας φύσης.