kliridis_kideia_20131119_01.jpg

Με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους κηδεύτηκε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην παρουσία των πολιτειακών Αρχών της Κύπρου, της ηγεσίας της Κυβέρνησης της Ελλάδας, της Σερβίας, εκπροσώπων ξένων Κυβερνήσεων και πλήθος κόσμου.

Ενωρίτερα, σήμερα στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, μετέβησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρία για τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 11 το πρωί τελέστηκε η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο. Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Στην κηδεία παρέστη ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κ. Ούζι Λάνταου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες ήταν, επίσης, παρόντες στην κηδεία.

Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τη θυγατέρα του εκλιπόντος κα Καίτη Κληρίδη, τον Πρέσβη της Ελλάδας εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Αντιπρόεδρο του Σ.Κ.ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, τον ΓΓ των Οικολόγων, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Στεφάνια απέστειλαν, επίσης, η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η οικογένεια Ντενκτάς.

Τόσο κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό όσο και κατά την εκφορά της σορού από τον Ιερό Ναό, χιλιάδες άτομα χειροκροτούσαν ραίνοντας το φέρετρο με λουλούδια και φωνάζοντας «άξιος», «άξιος ηγέτης» και «αθάνατος».

Μετά την κηδεία εψάλη ο Εθνικός Υμνος.

Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σημειώνεται ότι με βάση την επιθυμία της οικογένειας Γλαύκου Κληρίδη, αντί στεφάνων να κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στον πιο κάτω Κυβερνητικό Λογαριασμό, και να αναφέρεται ταυτόχρονα ο σκοπός της εισφοράς. 

Δικαιούχος:   Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας

Τράπεζα:      Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

SWIFT:         CBCYCY2N

IBAN:           CY16 0010 0001 0000 0000 0600 1010

Όνομα Λογ.: Γενικός Κυβερνητικός Λογαριασμός