ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Θα μπορούσε κανείς να πει πως μέσα από την άνοδο και την πτώση του τηλεπαρουσιαστή Αντώνη Παρασκευά, την οποία εξιστορεί η εξαιρετική -ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή- ταινία της Ελίνας Ψύκου, μπορεί κανείς να δει την ιστορία του ελληνικού κράτους των τελευταίων 30 χρόνων.

Η δημιουργός της ταινίας ήταν πολύ προσεκτική ώστε να μην καθοδηγήσει τον θεατή ‑ το επισήμανε και η ίδια κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το κοινό, ύστερα από την πρεμιέρα της ταινίας, στο Ολύμπιον, τη Δευτέρα το απόγευμα, στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Επιδέχεται πολλές αναγνώσεις η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Ο Παρασκευάς (τον οποίο ενσαρκώνει εξαιρετικά ο Χρήστος Στέργιογλου), θρυλικός τηλεπαρουσιαστής, αποφασίζει να σκηνοθετήσει την απαγωγή του καθώς η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα. Απομονωμένος σε ένα πολυτελές, κλειστό για τη σεζόν ξενοδοχείο, με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν και πάλι πάνω του, παρακολουθεί τα ρεπορτάζ για την εξαφάνισή του, τα αφιερώματα προς το πρόσωπό του και περιμένει τη στιγμή της θριαμβευτικής επιστροφής του. Μόνο που -επειδή ουδείς αναντικατάστατος στα ανθρωποφάγα ΜΜΕ- ο Αντώνης Παρασκευάς δεν κρίνει καμία στιγμή ως κατάλληλη για να επιστρέψει. Σταδιακά, μέσα από μια σειρά υπέροχων, πότε ξεκαρδιστικών, πότε τραγικών, συχνά σουρεαλιστικών σκηνών, διανθισμένων με στοιχεία μιούζικαλ, η σκηνοθετημένη απαγωγή παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Η συνέχεια επί της οθόνης...

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Ελίνα Ψύκου θέλησε να φτιάξει ένα υπαρξιακό δράμα με έντονο το κωμικό στοιχείο και το κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε, το υλικό που είχε στα χέρια της -η ίδια η ιστορία- επιτρέπει τη συνύπαρξη του κωμικού με το τραγικό, του κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού με τα πάθη του μυαλού και της ψυχής.
Η ματαιοδοξία και η μοναξιά των τηλεαστέρων, η δημιουργία πλαστών ειδώλων μέσα από την κοινωνία του θεάματος, τα περασμένα μεγαλεία ενός ανθρώπου (μιας χώρας ολόκληρης) που έχει μπει σε έναν κατηφορικό δρόμο χωρίς επιστροφή ‑ αυτά πραγματεύεται η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», μια ταινία που πρέπει να τύχει της προσοχής του κινηματογραφικού κοινού.

Π.Μ.