ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η άβολη θέση στην οποία βρέθηκε, χθες βράδυ, ο Δημοσθένης Δαββέτας, δεν περιγράφεται. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού είναι σίγουρο ότι δεν είχε αντιμετωπίσει, άλλη φορά, παρόμοια αντίδραση.

 

Ο κ. Δαββέτας κλήθηκε να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι άρχισε… άσχημα. Μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Πού να φανταστεί ότι ο πρωθυπουργός είναι κόκκινο πανί για τους ανθρώπους του κινηματογράφου λόγω των συνεχών μειώσεων σε κονδύλια…

Δεύτερο σοκ για τον κ. Δαββέτα η… παρέμβαση θεατή, που, όταν είδε πως ο σύντομος χαιρετισμός του δεν ήταν και τόσο σύντομος, πετάχτηκε και φώναξε: “Δαββέτα, ήρθαμε για τον Τζάρμους κι όχι για σένα…”

Αυτό ήταν ένα δείγμα ότι το κοινό (για το οποίο τόσο σοφά ο Διονύσης Σαββόπουλος αναρωτιέται “πού να βρίσκεται κρυμμένο”…) δεν είχε ιδέα ότι ο Δημοσθένης Δαββέτας είναι… μαθητής του Άντι Γουόρχολ, συγγραφέας και καθηγητής σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο –κι όχι μόνον, αφού το βιογραφικό του… τελειωμό δεν έχει!

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι ο… εξώστης επέστρεψε και το Φεστιβάλ βρήκε τον παλιό καλό προσανατολισμό. Φαίνεται πως δεν είχαν περάσει ποτέ, από τον συγκεκριμένο εξώστη του Φεστιβάλ…

Ο κ. Δαββέτας συντόμευσε την ομιλία του και κατέβηκε από το βήμα, για να τον διαδεχτεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. “Ο δικός μου χαιρετισμός θα είναι σοβαρός”, είπε από βήματος ο δήμαρχος, για να καταχειροκροτηθεί.

Ίσως γι αυτό, ο καθηγητής, λίγο αργότερα, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Facebook: “Είχα την ‘τύχη’ να γνωρίσω, από κοντά, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και να διαπιστώσω πόσο λίγος είναι…”