ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποθέωση στο «Ολύμπιον», στην τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), για τον αμερικανό «ανεξάρτητο» κινηματογραφιστή, Τζιμ Τζάρμους.

 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Τζάρμους («πνευματικό παιδί» του Βίμ Βέντερς αλλά και πολλών ευρωπαίων κινηματογραφιστών) που θεωρείται εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, αποδεικνύεται - αν και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα – για το Φεστιβάλ, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό. Αστειεύτηκε με τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Δ. Εϊπίδη (τον απεκάλεσε… Godfather). Όσο για τη σημερινή επανάληψη προβολής της ταινίας του, είναι ήδη «σολντ άουτ».

Τα εγκαίνια κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης - πρόεδρος παράλληλα του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε «σινεμαδάκιας» και παραλλήλισε το Φεστιβάλ με... τους αγώνες φόρμουλας, «από εκεί προκύπτουν όλες οι νέες ιδέες και τάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτος χαιρετισμός του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της που «ανατέμνουν την κοινωνική πραγματικότητα» όπως είπε.

Χαιρετισμό απεύθυνε νωρίτερα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Καθηγητής Δημοσθένης Δαβέτας.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο δικό του εισαγωγικό χαιρετισμό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ικανοποίησή του πως «στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα, το Φεστιβάλ δεν βαραίνει τον εθνικό προϋπολογισμό καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Νονό» της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και της διεθνούς που προβάλλεται στο ΦΚΘ, χαρακτήρισε τον κ. Εϊπίδη ο Τζιμ Τζάρμους στο σύντομο δικό του χαιρετισμό. Υπό τα πλέον ηχηρά και μακρόσυρτα χειροκροτήματα που του επεφύλαξε το κοινό, ο 60χρονος αμερικανός κινηματογραφιστής ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ αλλά και τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε «αντίδωρο» ευχαρίστησης με την προβολή της ταινίας του που ακολούθησε.

Οι προβολές στο πλαίσιο του 54ου ΦΚΘ συνεχίζονται κανονικά από σήμερα ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής στις αίθουσες του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού.