ert_epemvasi_mat_ert3_20131107_04.jpg

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Στρατού, καθώς οι εργαζόμενοι δεν αποκλείουν να υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας.


Επί τόπου βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που μιλούν για «νέο "μαύρο" στην ΕΡΤ» και ζητούν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το Ραδιομέγαρο στην Αγ.Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Αυτήν την ώρα, η κυκλοφορία έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη λεωφόρο Στρατού διεξάγεται κανονικά. Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης και συλλαλητήριο στις 4 το απόγευμα –την ίδια ώρα που θα γίνεται παρόμοια συγκέντρωση και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενημερώνουν για τις εξελίξεις μέσω του blog τους ertopen.com, όπου υπάρχει εικόνα από κάμερα στην είσοδο του κτιρίου.

Το χρονικό της εισβολής

Ξημερώματα (στις 4.20) και παρουσία εισαγγελέα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Έκαναν τέσσερις προσαγωγές (και οι τέσσερις εργαζόμενοι αφέθηκαν, στη συνέχεια, ελεύθεροι) και «ανακατέλαβαν» το κτίριο.

ert_epemvasi_mat_20131107_05.jpg

Όπως δήλωσε στο Mega, η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ, Μάχη Νικολάρα, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π.Καλφαγιάννης.

Και οι δύο πύλες του Ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ η επέμβαση έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας.

Έξω από το Ραδιομέγαρο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και τα ΜΑΤ έχουν οδηγήσει τον κόσμο προς την οδό Αγ. Ιωάννου.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οκτώ εκ των οποίων αναπτύχθηκαν περιμετρικά του κτιρίου, ενώ δύο μπήκαν μέσα στο κτίριο.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στο Ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση.

Κλειστά παραμένουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων.

Χειροπέδες στην καγκελόπορτα…

ert_epemvasi_mat_20131107_02.jpg

Mε... χειροπέδες ασφάλισαν οι αστυνομικές δυνάμεις την αλυσίδα που τοποθέτησαν στην καγκελόπορτα της εισόδου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Προφανώς η αστυνομία δεν διέθετε εκείνη την ώρα λουκέτο και έτσι αποφασίστηκε να κλειδωθεί η αλυσίδα με τις χειροπέδες. Η εικόνα με το ζευγάρι τις χειροπέδες έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.

Καμία ζημιά στα μηχανήματα, λέει ο εισαγγελέας

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Ραδιομέγαρο ελήφθη μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας.

ert_epemvasi_mat_20131107_03.jpg

Ήδη έγινε καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονται τα προεδρεία ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούν να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί αποχώρησε από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή ο εισαγγελέας, ο οποίος προχώρησε σε καταγραφή του κτηρίου.

Όπως είπε ο εισαγγελέας, που από τα ξημερώματα βρέθηκε μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις στις εκγαταστάσεις, καμία ζημία δεν εντόπισε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από τον εισαγγελέα, βιντεοσκοπήθηκε.

Στην Αγία Παρασκευή ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαίρη Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ .

ert_epemvasi_mat_20131107_01.jpg

«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβαση στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στην Αγία Παρασκευή κατέφθασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από τον εισαγγελέα να τους επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις. Μεταξύ των βουλευτών βρίσκονται ο Ν.Βούτσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημ. Στρατούλης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Κεδίκογλου: Εφαρμόστηκε ο νόμος

«Η επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το δώρο στους καναλάρχες άλλη μια μαύρη σελίδα

Με τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας που ξεκίνησε την 11 Ιουνίου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο μέρες μετά το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες καναλάρχες, με τη δωρεάν παραχώρηση των νέων ψηφιακών αδειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ., λειτουργώντας εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Για άλλη μια φορά το δίλημμα δημοκρατία ή μνημόνιο αναδεικνύεται επίκαιρο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Καμμένος: Δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο

«Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ότι μεταδίδεται απο εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας, μην τους πιστεύετε», σχολίασε μέσω twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος για την επέμβαση της αστυνομίας στην ΕΡΤ.

ΔΗΜΑΡ: Αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων

«Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμφανίζει σήμερα την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ», σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δεύτερη φορά μαύρο

«Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, τα ΜΑΤ της άθλιας συγκυβέρνησης μπήκαν απόψε  στις 4.20’ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, βυθίζοντάς την για δεύτερη φορά στο μαύρο» αναφέρει σε ανακοίνωσής της η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή.