Σημαντικότατη χαρακτηρίζουν, 31 Αναπτυξιακές Συμπράξεις της Θεσσαλονίκης, την επιδείνωση της ικανότητας των επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους και ακόμα πιο δύσκολα ανέργους ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.


Μάλιστα, οι Συμπράξεις τονίζουν ότι "παρατηρείται χαμηλός βαθμός επιθυμίας δημιουργίας νέων επιχειρήσεων ως διέξοδο από την κατάσταση ανεργίας, επιλογή που τα προηγούμενα έτη ήταν ιδιαίτερα συνήθης".

Για τους λόγους αυτούς ζητούν από τον υπουργό να διατεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση δράσεων απασχόλησης για επωφελούμενους έργων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ.

Ζητούν, επίσης, τη βοήθεια του υπουργού για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), αφού η αγορά εργασίας δεν προσφέρει παρόμοιες θέσεις, αλλά αντίθετα τις συρρικνώνει. "Το «κοινωνικό τιμολόγιο» των επιχειρήσεων αυτών, εκφράζει την καλύτερη σχέση κόστους-οφέλους και κόστους-αποτελεσματικότητας", τονίζεται στην ανακοίνωση. Και ζητείται να υπάρξει επιδότηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις Κοιν.Σ.Επ.

Οι εκπρόσωποι των 31 συμπράξεων ζητούν να περιορισθεί στο 50% η υλοποίηση έργου μέσω ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ για να προχωρά η χρηματοδότησή του -καθώς τώρα απαιτείται η υλοποίηση σε ποσοστό 75%- ενώ τα ποσοστά για την υλοποίηση του οικονομικού περιεχομένου ενός έργου να μειωθεί από το 50% που απαιτείται τώρα, στο 30%.

Αντίστοιχα ζητούν να μειωθούν τα ποσοστά και για την τρίτη δόση.