Σε 23 συμβουλές - προτάσεις προχωρά ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας ότι, αν τις ακολουθήσει η χώρα θα έρθει και η ανάπτυξη. Τις συμβουλές παρέδωσε ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.


Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπολογίζει ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ, αντί στόχου για 124%, ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ύφεση σε ποσοστό 0,4% σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6% και δεν αποκλείει να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά οι 23 προτάσεις του ΟΟΣΑ:

  1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.
  2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.
  3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους(σσ. άρα... νέο μνημόνιο και νέα μέτρα!).
  4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών(σ.σ. άρα... μεγαλύτερες φυλακές!).
  5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια(σ.σ. τα οποία κριτήρια ποιος θα... κρίνει;).
  6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους(σ.σ. δηλαδή λιγότερους φόρους για επιχειρηματίες;).
  7. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων(σ.σ. άρα... περισσότερες κατασχέσεις;).
  8. - Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων(σ.σ. δηλαδή να πτωχεύει όποτε θέλει, όποιος θέλει αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους;).
  9. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
  10. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων(σ.σ. άρα... άρον άρον, πούλησον αυτό;).
  11. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
  12. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας(σ.σ. δηλαδή νέες εταιρίες φαντάσματα;).
  13. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων(σ.σ. δηλαδή συντάξεις πείνας σε όλους;).
  14. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος(σ.σ. το... "στοχευμένο" μας ανησυχεί).
  15. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων(σ.σ. δηλαδή, κουτσοί, στραβοί στην... επιτροπή;).
  16. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία) -σ.σ. δηλαδή επιστροφή στο 50;
  17. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου(σ.σ. δηλαδή πάρε τώρα και... του χρόνου βλέπουμε;).
  18. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων(σ.σ. θολή πρόταση).
  19. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  20. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.
  21. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.
  22. Αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.
  23. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας(σ.σ. και πού θα βρουν δουλειά οι εκπαιδευμένοι;).
Έτσι όπως ανακοινώθηκαν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι θολές και γενικόλογες. Κάποιες ακούγονται καλά. Κάποιες άλλες, προκαλούν φρίκη και τρόμο. Γενικά, δείχνουν να οδηγούν προς τα κάτω όλο και περισσότερους εργαζόμενους, εξισώνοντας τους φτωχούς με τους... πιο φτωχούς!

Προτάσεις και για το... φαγητό μας
Με την άρση μόνο 66 από τα συνολικά 329 εμπόδια που έχει εντοπίσει ο ΟΟΣΑ, οι καταναλωτές -λέει ο οργανισμός- θα έχει όφελος ύψους 5,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνάς του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μέσα στο επόμενο δίμηνο, το 80% των παρατηρήσεων του ΟΟΣΑ θα νομοθετηθούν. Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ως προτεραιότητες τις αλλαγές σε οκτώ προϊόντα και κλάδους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, θα καταργηθεί για το φρέσκο γάλα η υποχρέωση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών, την οποία θα προσδιορίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις(σ.σ. άντε, τώρα, να διασφαλίσεις ότι δε θα πίνεις γάλα... ενός μηνός!). Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα δίνουν πληθώρα επιλογών στους καταναλωτές(σ.σ. προφανώς να διαλέξουν αν θα πάρουν γάλα ενός μηνός με 0,5 ευρώ το λίτρο, ή... δύο μηνών, με λιγότερα χρήματα!).

Επίσης, το ψωμί θα πωλείται πια με το ζύγι αλλά με προκαθορισμένα βάρη(σ.σ. καλό μέτρο), υπάρχει πρόταση για κατάργηση του 0,001 ευρώ ανά κιλό αλεύρου που πηγαίνει στο επικουρικό ταμείο των αρτοποιών, ενώ για τα απορρυπαντικά θα καταργηθεί η υποχρέωση της γνωστοποίησής τους κατά τις εισαγωγές των προϊόντων(σ.σ. άντε πείτε μας, τώρα, αν αυτό δεν μυρίζει λαθρεμπόριο...).

Συμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα επιτραπεί η πώληση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ(σ.σ. παλιό αίτημα των μεγάλων αλυσίδων που, πάλι καλά, θα περιοριστεί στις ασπιρίνες και τα ντεπόν). Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων στα καταστήματα στοκ και άουτλετ(σ.σ. όποιος εξηγήσει το σκεπτικό, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον). Στα καινούρια βιβλία θα επιτρέπονται εκπτώσεις υψηλότερες του 10% της τιμής. 

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι στο τσιμέντο θα καταργηθούν υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα, το 2% υπέρ των εργαζομένων, ακόμη και  συσκευασία των 5 λίτρων στο ελαιόλαδο, για χρήση του από τα ξενοδοχεία(θα επιτρέπονται μεγαλύτερες συσκευασίες).