xeirourgeio_01.jpg

Για τις αλήθειες και τα ψέματα που κρύβονται πίσω από τη δωρεά οργάνων, την ύψιστη αυτή προσφορά ζωής σε έναν άνθρωπο που χρειάζεται μόσχευμα για να συνεχίσει να ζει, ενημέρωσαν, με εκδηλώσεις στην

Καμάρα Θεσσαλονίκης, ανήμερα του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, τα μέλη του Περιφερειακού Γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Όπως δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, η συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Δήμητρα Ζαχαρούδη, στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής περιμένοντας μόσχυεμα 1.800 άνθρωποι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι περισσότεροι από 63.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το 2012 ήταν μία ενθαρρυντική χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ το 2013, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, μεταμοσχεύτηκαν 127 ασθενείς και άλλες 33 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από μοσχεύματα προερχόμενα από ισάριθμους ζωντανούς δότες.

Η κ. Ζαχαρούδη υπογράμμισε πως, γύρω από την υπόθεση των μεταμοσχεύσεων κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες, ειδικά στο Διαδίκτυο, για την υποτιθέμενη δράση κυκλωμάτων, κάτι που αποτρέπει τον κόσμο να συμμετέχει στη δωρεά οργάνων. Τόνισε πως πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία στο θέμα αυτό και αποκάλυψε ότι ο ΕΟΜ απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει σε ενημέρωση στα σχολεία και… ακόμη περιμένει την απάντηση! «Ευτυχώς, οι κατά τόπους ΕΛΜΕ μας βοήθησαν και προχωρήσαμε στην ενημέρωση των παιδιών», πρόσθεσε.