evropaiki_protevousa_neolaias_gantza_20131121_01.JPG

Η πόλη Γκαντζά από το Αζερμπαϊτζάν κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2016, όπως ανακοινώθηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μία πόλη από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει τον τίτλο. Γίνεται, έτσι, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας, μια χώρα από την… Ασία!

Η τελετή απονομής έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες από τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Υποψήφιες για τον τίτλο του 2016 ήταν επίσης οι πόλεις Βίλνιους (Λιθουανία), Βάρνα (Βουλγαρία), Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία), Λα Λαγκούνα (Ισπανία) και Μπανταχόθ (Ισπανία).

Με 315.000 κατοίκους, η Γκαντζά είναι η δεύτερη -μετά το Μπακού- μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν και θεωρείται το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της χώρας.

Στόχος της διοργάνωσης να αναδείξει δικαιώματα των Gay

Με κεντρικό σύνθημα «να συνδέσουμε τους ασύνδετους», ένας συνασπισμός των τοπικών οργανώσεων νεολαίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υποψηφιότητα της Γκαντζά με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα εστιάζει σε θέματα όπως τα δικαιώματα της LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual) κοινότητας και άλλων μειονοτήτων, περιλαμβάνοντας πέντε θεματικούς τομείς: συμμετοχή της νεολαίας, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη, απασχόληση και εθελοντισμός.

Όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή, μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Πέτερ Ματτγιάσιτς, η Γκαντζά «έδειξε με τον ισχυρό και πολύπτυχο φάκελο υποψηφιότητάς της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταματούν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».