pamak_diamartyria_skines_20131114_01.jpg

Αποχώρησαν, νωρίς το απόγευμα, σήμερα (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013), οι φοιτητές οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία, έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για το θέμα της έξωσης συμφοιτητών τους από τις Φοιτητικές Εστίες της Καλαμαριάς.

Οι φοιτητές είχαν συνάντηση με τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Ιωάννη Χατζηδημητρίου, ο οποίος δεσμεύτηκε, μαζί με τους αρμόδιους διοικητικούς υπαλλήλους, να εξετάσει, έναν – έναν, τους φακέλους των –συνολικά- έντεκα φοιτητών, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να καταλαμβάνουν δωμάτιο στην εστία.

Νωρίτερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχαν… στήσει σκηνές, έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, για να δείξουν ότι φοιτητές μένουν άστεγοι, για να εφαρμοστεί ο κανονισμός.

Όπως είπε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, οι επτά από τους φοιτητές δεν έχουν περάσει τα μισά μαθήματα της εξεταστικής περιόδου όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της εστίας, ενώ οι τέσσερις διαβιούν με τις οικογένειές τους σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, που προβλέπεται για να δικαιούται δωματίου, εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων, κάποιος φοιτητής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου «ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει λόγος που κάποιος από τους φοιτητές δεν κατάφερε να περάσει, έστω, τα μισά μαθήματα της εξεταστικής, θα επανεξετασθεί η απόφαση». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι, «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προσέλθουν στο ΠΑΜΑΚ οι φοιτητές ειδικών κατηγοριών, από τους οποίους αρκετοί είναι αυτοί που πληρούν τα κριτήρια για να διαθέτουν δωμάτιο στις εστίες».

Στην εστία της Καλαμαριάς υπάρχουν 190 κλίνες, για τις οποίες έχουν υποβληθεί, ήδη, 180 αιτήσεις (ανάμεσά τους και οι 11 που «κόπηκαν»). Οι φοιτητές, που διαμαρτύρονται γι αυτό, έστησαν, σήμερα, συμβολικά, για δυο ώρες, έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, δύο σκηνές, για να δείξουν ότι η πρυτανική αρχή προχώρησε σε εξώσεις, προτιμώντας, όπως υποστηρίζουν «να έχει άδεια δωμάτια, από το να τα αποδώσει σε φοιτητές».