Επιβεβαιώθηκε, από το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού, που είχε εντοπιστεί σε περιοχή της Φιλαδέλφειας του δήμου Ωραιοκάστρου.


Το κρούσμα αυτό είναι το δεύτερο που εντοπίζεται μέσα στα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το 29ο σε όλη τη χώρα. 

Στην περιοχή Φιλαδέλφειας υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους. Κάτοικοι αναφέρουν ότι, στην περιοχή, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επέβαλε, με απόφασή της, σήμερα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ζώων στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες, θα εγκρίνει εκείνη τη μετακίνηση παραγωγικών ζώων και απαγορεύει τη μετακίνηση κατοικίδιων σαρκοφάγων, αν δεν είναι εμβολιασμένα.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) ζητείτα να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διενεργήσει στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με αεροπλάνα και ελικόπτερα για τον εμβολιασμό των αλεπούδων. Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ. Αν βρείτε τέτοια δολώματα, δεν πρέπει ούτε να τα ακουμπήσετε.