Έξαλλος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης(δεξιά), με την Αττικό Μετρό καθώς οι επιχειρήσεις γύρω από τα εργοτάξια του έργου του μετρό έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, ο κ. Ζορπίδης προανήγγειλε μηνύσεις και αγωγές κατά του Μετρό από επιχειρηματίες που έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις τους , προσθέτοντας ότι μαζεύονται ήδη υπογραφές από τις επιχειρήσεις αυτές. 

Ήδη, το Επιμελητήριο ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών, έτσι ώστε «από Δευτέρα ο νομικός σύμβουλος του επιμελητηρίου να πιάσει δουλειά» και αυτές να υποστηριχθούν για την κατάθεση ξεχωριστών μηνύσεων και αγωγών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζορπίδης.  

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όσοι επαγγελματίες ήρθαν σε επαφή με το Επιμελητήριο υποστήριξαν ότι έχουν ενάμισι χρόνο να δουλέψουν εξαιτίας των εργασιών του μετρό. Ακόμη, ο κ. Ζορπίδης υπογράμμισε ότι οι μηνύσεις θα είναι ξεχωριστές και αρκετές από αυτές θα τις αναλάβει ο δικηγόρος του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η καταγραφή των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΕΘ, μόνο στις οδούς Μοναστηρίου και Δελφών, όπου τα εργοτάξια του μετρό παραμένουν ανοιχτά για πολλούς μήνες, έχει ήδη κλείσει το 60% των καταστημάτων/επιχειρήσεων-μελών του. 

«Το 2011 είχαμε υπογράψει μνημόνιο για εν μέρει αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται. Τι έγινε έκτοτε;», διερωτήθηκε ο κ. Ζορπίδης, ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είχαν μεν νόημα, αλλά έχουν μείνει «στα λόγια». «Όχι το 2016, αλλά ούτε το 2020 θα έχουμε μετρό στη Θεσσαλονίκη»  τόνισε μεταξύ άλλων. 

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι επαγγελματίες έχουν ξοφλήσει πια και το Μετρό τους έχει σβήσει όλους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και του Επιμελητηρίου και ζήτησε όσα έταξε ο υπουργός Υποδομών να επιβεβαιωθούν με υπουργική απόφαση.