psychotherapy_01.jpg

Με άμεσο κλείσιμο απειλείται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση έως το 2015 πρέπει να έχει κλείσει μαζί με το Δρομοκαείτιο και το Δαφνί στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη που παραχώρησαν κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση και ότι επίκειται ολοκληρωτική κατάρρευση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Ειδικά κατήγγειλαν ότι το κλείσιμο μιας κλινικής οξέων και η μεταφορά της στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες καταδεικνύοντας προχειρότητα.

Οι εργαζόμενοι προτείνουν την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με το νοσοκομείο Παπανικολάου, τη διαφύλαξη των δομών του νοσοκομείου και των θέσεων εργασίας, καθώς όπως υπογραμμίζουν ακόμη και ένας άνθρωπος να βγει σε διαθεσιμότητα θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του.

Αυτοκτονούν πέντε ανά 100.000 Έλληνες!

Κι αυτό σε μία εποχή που η κατάθλιψη πλήττει το 12,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα και που το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια.Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως οι αυτοκτονίες στη χώρα έχουν ανέλθει στις πέντε ανά 100.000 κατοίκους!

Επικαλούμενος στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ο ψυχίατρος-συντονιστής διευθυντής τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, Θανάσης Βαξεβάνης, ανέφερε ότι ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 13,5%. Εξάλλου ο δείκτης αυτοκτονιών που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000. Το 50% όσων έχουν εισόδημα κάτω των 400 ευρώ πάσχει από μείζονα κατάθλιψη ενώ η αύξηση της ανεργίας φέρνει και αύξηση των αυτοκτονιών, πρόσθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

Παράλληλα επισήμανε ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης μειώθηκε ο αριθμός των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. «Αποασυλοποιήθηκαν τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και ασυλοποιήθηκαν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές» τόνισε ο κ Βαξεβάνης.