crisis_01.jpg

Μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα θα σώσει τη χώρα από τα νύχια των δανειστών. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Οικονομικών, Γιάννης Χατζηδημητρίου, που μίλησε

στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, με αφορμή το θέμα που προέκυψε στο Γιούρογκρουπ με το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Όπως εξήγησε ο πρύτανης, το δημοσιονομικό κενό προκύπτει όταν το κράτος εισπράττει λιγότερα και ξοδεύει περισσότερα. «Προφανώς οι δανειστές εκτιμούν ότι οι δαπάνες του δημοσίου, συνυπολογογίζοντας τους τόκους των δανείων, θα είναι περισσότερες από τις εισπράξεις του δημοσίου», είπε.

Ο κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα θα ενταθεί καθώς στα έξοδα του δημοσίου θα συμπεριληφθούν και τα παλιά ομόλογα, τα οποία λήγουν το 2014 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Το κρίσιμο σημείο είναι αυτό: Πού θα βρούμε χρήματα για να τα αναχρηματοδοτήσουμε. Γι αυτό πρέπει να ΄χουμε το… ρημάδι το πλεόνασμα, να το πω έτσι. Είναι ο μόνος τρόπος να δανειστούμε, μόνοι μας, από την ελεύθερη αγορά».

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε ότι «κανείς δε θα μας δανείσει χωρίς όρους». Στην επισήμανση αν θα πρέπει να περιμένουμε νέο μνημόνιο, με νέους όρους, εκφράζει την εκτίμηση ότι «οι δανειστές, αυτήν τη φορά, θα ζητήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Φοβάμαι, όμως, μεγαλύτερη απελευθέρωση στην αγορά εργασίας –ειδικά στους όρους απόλυσης». Τυχόν νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα τις απορρίπτει. «Εκτιμώ ότι δε θα υπάρχει τέτοια υποχρέωση», λέει.

Όσον αφορά το πώς η Ιρλανδία κατάφερε να πετύχει την έγκριση για έξοδό της στην ελεύθερη αγορά, υπογραμμίζει πως «η Ιρλανδία αντιμετώπισε το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή. Εμείς το διαπιστώσαμε το 2009, το συζητήσαμε το 2010 και πήραμε τα πρώτα μέτρα το 2011»