papageorgopoulos_anakritis_20110510_02[5].jpg

Με μια μακροσκελή επιστολή, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απευθύνεται στους Θεσσαλονικείς και δηλώνει ότι, την ερχόμενη Τρίτη (22 Οκτωβρίου) θα προσέλθει στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ,για την εκδίκαση της έφεσής του, με καθαρή συνείδηση.

 

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτηρίζει «τελείως άδικη» την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε, στις 27 Φεβρουαρίου 2013, σε ισόβια κάθειρξη.

Επικοινωνεί, όπως λέει, στην «κρίσιμη αυτή στιγμή της ζωής του», με όσους τον εξέλεγξαν 11 συνεχείς φορές «είτε στην θέση του Βουλευτού Θεσσαλονίκης, είτε στην θέση του Δημάρχου της Πρωτεύουσας του Ελληνικού Βορρά, αλλά και με όλους εσάς που ουδέποτε με ψηφίσατε αλλά σας υπηρέτησα με όλη την δύναμη της ψυχής μου από όλα τα αξιώματα που μου ανέθεσε ο Λαός της Θεσσαλονίκης από το 1978 που ολοκλήρωσα την προσφορά μου στον Ελληνικό Αθλητισμό, μέχρι το 2010 που ολοκλήρωσα την 12ετή θητεία μου στην θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, επί 32 δηλ. συναπτά χρόνια».

Για άλλη μία φορά υποστηρίζει ότι υπηρέτησε τα αξιώματα με ανιδιοτέλεια, ότι δεν έχει αποκτήσει ούτε ένα νέο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο τα τελευταία 25 χρόνια, ότι διέμενε σε διαμέρισμα 120 τ.μ. σε συγκρότημα 38 κατοικιών, ότι δεν έχει πολυτελές εξοχικό, σκάφος, χρήματα στο εξωτερικό, off shore εταιρία κι ότι δε ζούσε προκλητική ζωή.

Για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου ισχυρίζεται, για άλλη μία φορά, ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση, ούτε για όσα τον καταδίκασαν, ούτε με την οικονομική διαχείριση του δήμου (που ασκούνταν από τις οικονομικές υπηρεσίες), ότι δεν παρενέβη στα καθήκοντα των υπηρεσιακών παραγόντων, ούτε είχε αρμοδιότητα στα οικονομικά και δεν έχει υπογράψει απολύτως κανένα οικονομικό ένταλμα. Όπως τονίζει, εκτελούσε «αποκλειστικά και μόνο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής μετά από έλεγχο νομιμότητας από την Κρατική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε «καμία απολύτως διαμαρτυρία  είτε της Εφορίας, είτε των Ασφαλιστικών Ταμείων για οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής των υποχρεώσεων του Δήμου προς αυτά, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί αμέσως η υπεξαίρεση».

Θυμίζει πως Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία παρείχαν στο δήμο Θεσσαλονίκης Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα κι εγγράφως διαβεβαίωναν για την άψογη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο το ελεγκτικό συνέδριο, όσο και οι ορκωτοί λογιστές.

Υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι αυτός ήταν που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη όταν πληροφορήθηκε το έλλειμμα και υποστηρίζει ότι, στο πρωτόδικο δικαστήριο, «ουδείς απολύτως κατέθεσε  κάποιο συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος μου για όλη την διάρκεια της θητείας μου δηλ. από 1-1-1999 μέχρι 31-12-2010».

Αποκηρύσσει, εκ νέου, τον Παναγιώτη Σαξώνη, ταμία του δήμου ο οποίος καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση λέγοντας πως δεν είχε καμία σχέση μαζί του, επικαλούμενος και τη μαρτυρία της οικονομικής επιθεωρήτριας κ. Τσεμπερά. Την ίδια επικαλείται και για τα πλαστά τιμολόγια που βρέθηκαν, τα οποία αφορούσαν τη δημαρχία 1998, προ της εκλογής του, αλλά και την ομολογία Σαξώνη, που είπε στο δικαστήριο: «Δεν νομίζω ο Δήμαρχος να ήξερε ότι εγώ υπεξαιρώ» (σελ. 1479 της απόφασης), αλλά και άλλο σημείο της απολογίας του στο οποίο παραδεχόταν: «Εγώ με τον Δήμαρχο δεν είχαμε καμία επαφή. Μπορεί αυτός να είχε έρθει δυο φορές στα μαγαζί μου και να τον χαιρέτησα (το 2006) αλλά τίποτε περισσότερο».

Επικαλείται ακόμη και μαρτυρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δικαστήριο, όπου κατέθεσε: «Το σύστημα υπήρχε πριν ο Παπαγεωργόπουλος γίνει Δήμαρχος. Δεν το ανακάλυψε αυτός».

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή καθείρξεως τον Παν. Σαξώνη για υπεξαιρέσεις που διενέργησε στον Δήμο πριν την εκλογή του στη θέση του δημάρχου και χαρακτηρίζει “περίεργο” πώς το ίδιο δικαστήριο τον καταδίκασε για “άμεση συνέργεια”, αφού οι πράξεις έγιναν πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ο πρώην δήμαρχος κάνει λόγο για «μια περίπτωση ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ(σ.σ. τα κεφαλαία δικά του), η οποία δυστυχώς οδήγησε στην σπίλωση του ονόματός μου, ένα όνομα που με αγώνες και θυσίες επί 50 χρόνια έκτιζα».

Καταλήγει αναφέροντας ότι θα παρουσιασθεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με ήσυχη συνείδηση, έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στην τελική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τονίζει: «Δεν είναι δυνατόν ένας παντελώς αθώος άνθρωπος που έδωσε τη  καρδιά του και την ψυχή του για την Πατρίδα, την Θεσσαλονίκη και την Νεολαία να βρίσκεται στην φυλακή και να λοιδορείται το όνομά του».

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της επιστολής με κλικ εδώ.