nikiforou_tolis_2013_01«Η Θεσσαλονίκη συνεχώς γεννάει ποιητές. Η τέχνη, μάλιστα, ανθίζε σε χαλεπούς καιρούς. Η τέχνη περνά μέσα απ΄την κοιλάδα των δακρύων. Ο σοβαρός δημιουργός πρέπει να ματώσει για να δημιουργήσει».

Αυτό απάντησε στην ερώτηση αν σήμερα, η Θεσσαλονίκη γεννά ποιητές, ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου του βιβλίου «Ν’ ακούγεται από μακριά μια φυσαρμόνικα… 32 ποιήματα για τα Θεσσαλονίκη, 1966-2013», που γίνεται απόψε, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Νικηφόρου, μιλώντας για το βιβλίο του, είπε ότι είναι 29 ποιήματα από παλιές ποιητικές του συλλογές, που αριθμούν τις 15 και τρία ανέκδοτα. Όλα αφορούν τη Θεσσαλονίκη, στην οποία γεννήθηκε κι έζησε ως σήμερα, εκτός επτά ετών, όπου έλειπε στο εξωτερικό και την Αθήνα. «Η εικόνα, από την παιδική και εφηβική μου ηλικία είναι να ξεκινώ από το σπίτι και, από το βάθος να ακούω μια φυσαρμόνικα», εξήγησε για τον τίτλο της συλλογής.

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου εντάσσεται στις Φθινοπωρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2013. Μιλούν η υπεύθυνη πολιτισμού του δήμου Βοΐου Βίκυ Βανίδου, ο ποιητής κι εκδότης Κώστας Κρεμμύδας, ο ζωγράφος, λογοτέχνης Ντίνος Παπασπύρου κι ο φιλόλογος Φώτης Συμεωνίδης. Φυσαρμόνικα παίζει ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλιος Λουκάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, των Εκδόσεων Μανδραγόρας και της εκπομπής «Ένα Βιβλίο Ένα Ταξίδι», της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης.