Oikoumenikos_Patriarchis_Vartholomeos_me Periferiarchi_K_Makedonias_A_Tzitzikosta_20131023_04.jpg

Με επίσκεψη στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης και στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεαράς Μονής Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς άρχισε το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Παναγιότατος θα επισκεφθεί, ακόμη, το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Γενέσιοξν της Θεοτόκου στο Πανόραμα, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ίδια περιοχή και θα τελέσει Δοξολογία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και Αγιασμό στον κηπευτικό χώρο βιολογικών καλλιεργειών που υπάρχει εκεί.

Στις 6 το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος ο Β θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας και θα τελέσει δοξολογία. Στη Μονή θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του ταφικού μνημείου της αγίας Θεοδώρας, που βρίσκεται στο προαύλιο. Ο Παναγιότατος θα εγκαινιάσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής και το Ιεραποστολικό Κέντρο «Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Παπαγεωργίου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Περιφέρεια

Χθες, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο στο προαύλιο της Π.Κ.Μ. και τον ξενάγησε στην ιστορική έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενείται στο κτίριο της Π.Κ.Μ.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον κ. Τζιτζικώστα, μετέβη στον κήπο της Π.Κ.Μ., όπου οι δύο μαζί φύτεψαν συμβολικά μία ελιά, «ελαίαν καλλίκαρπον ειρήνης σύμβολον και καταλαγής», όπως αναγράφεται στην επιγραφή που τοποθετήθηκε στη βάση του δέντρου.

Στη συνέχεια η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος μετέβη στην έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκλήθηκε προς τιμήν του. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν Μητροπολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και Προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες της Π.Κ.Μ., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Μπάμιατζης, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.Μ., εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι διευθυντές και το προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Oikoumenikos_Patriarchis_Vartholomeos_me Periferiarchi_K_Makedonias_A_Tzitzikosta_20131023_02.jpg

«Σας υποδέχεται η γη των δυο εκατομμυρίων Μακεδόνων. Σας υποδέχεται η ελεύθερη, εδώ και ένα αιώνα Μακεδονία, που κάνει τα πρώτα βήματα, με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα εκατό χρόνια.(…) Σας υποδέχεται ο τόπος που φυλά στην ψυχή του, το Κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού Μοναχισμού, το Άγιο Όρος. Την Αθωνική Πολιτεία, την οποία η Περιφέρειά μας υποστηρίζει έμπρακτα, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια του μεγάλου και ιερού έργου που επιτελεί και να αναδείξει, σε παγκόσμια κλίμακα, τις θρησκευτικές, εθνικές, ιστορικές, και πολιτισμικές αξίες που διασώζει», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «σταθερή, διαχρονική ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία πνευματικό φάρος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη γείτονα χώρα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ανακύπτουν», τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θυμήθηκε, επίσης, μια προσωπική εμπειρία: «Ήταν σαν χθες, 22 Οκτωβρίου του 1991, όταν εκλεγήκατε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Όταν συνοδεύοντας τον πατέρα μου, μόλις 13 ετών, είχα τη μοναδική ευλογία να παρίσταμαι στην ενθρόνισή σας στο Θρόνο του Αποστόλου Ανδρέα. Είχα τη μοναδική ευκαιρία, να βρίσκομαι εκεί, όταν μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, αναλαμβάνατε το πηδάλιο της Ορθοδοξίας και εκφωνούσατε τον Ενθρονιστήριο Λόγο σας. Τον οποίο τηρείτε όλα τα χρόνια της Πατριαρχικής διακονίας σας. Και κάνετε και ακόμα περισσότερα, για την πίστη και το Γένος μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε παραστεί και στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος το 2010, «την πρώτη μετά από εννέα δεκαετίες», στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα –«δύο ευλογημένες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή και το νου».

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για το μετρό  

Oikoumenikos_Patriarchis_Vartholomeos_me Periferiarchi_K_Makedonias_A_Tzitzikosta_20131023_01.jpg

Από την πλευρά του, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο απαιτητικό έργο της αιρετής Περιφέρειας, όπου κάθε Περιφερειάρχης καλείται να λειτουργήσει «εις απόσβεσιν κραδασμών […], διακονώντας τον λαόν και αμφισβητούντες τα αγαθά της εξουσίας». Έκανε ξεχωριστή μνεία στο θέμα της διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «πρωτοποριακή λύση του πρώτου σταθμού-Μουσείου σε όλη την Ευρώπη, όπου οι επιβάτες θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν καθημερινά την ιστορικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».

Μήνυμα έστειλε και προς… γείτονες: «Ευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως της υμετέρας φίλης Εξοχότητος, κύριε Περιφερειάρχα, των εκλεκτών συνεργατών, του ευλογημένου λαού της πατριαρχικής, της ρωμέικης, δηλαδή της ελληνικής Μακεδονίας, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον, την καθοριστική συμβολή των Μακεδονομάχων ιεραρχών και των διακεκριμένων αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνος», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.

Οι ομιλίες των επικεφαλής

Στη συνέχεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο καλωσόρισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς της Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα «συναισθήματα χαράς και ελπίδας που δημιουργεί η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη» και εκθείασε την περιβαλλοντική του δράση για θέματα περιβάλλοντος, θυμίζοντας το χαρακτηρισμό του ως «Πράσινου Πατριάρχη».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Ζιώγας καλωσόρισε από την πλευρά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μίλησε για τα «πρωτόγνωρα αδιέξοδα της κοινωνίας και της νεολαίας στη σημερινή εποχή», διαβεβαιώνοντας ότι η παράταξή του θα «συνεχίζει να αγωνίζεται για το καλό των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για την ξεχωριστή προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη βαθιά του γνώση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που «ξεπερνά τα όρια του ρόλου του» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του «ως πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης».

Ο επικεφαλής της παρατάξης «Δημοκρατία-Οικολογία-Συμμετοχή» Αδάμ Δράγας τόνισε ότι «η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κεντρική Μακεδονία μας δίνει χαρά, δύναμη και κουράγιο για τις δύσκολες στιγμές». «Είστε ο τιμονιέρης του καραβιού που μας οδηγεί και ταυτόχρονα ο φάρος που θα μας βγάλει από την κρίση, ο συνδετικός κρίκος της Ανατολής με τη Δύση, που διατηρεί τις ισορροπίες ως λίκνο της Ορθοδοξίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Καθαρά χέρια-καθαρές ιδέες-καθαρές λύσεις» Κώστας Μπούμπας.

Oikoumenikos_Patriarchis_Vartholomeos_me Periferiarchi_K_Makedonias_A_Tzitzikosta_20131023_03.jpg

Στο πέρας της έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο τιμητική πλακέτα ως ενθύμιο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εικονίζει ένα κλαδί ελιάς, με τέσσερις, όπως ανέφερε, βασικούς συμβολισμούς: την ειρήνη, την αντοχή, τα προϊόντα της μακεδονικής γης και την ανάμνηση της ελιάς που φύτεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον κήπο της Περιφέρειας, «που θα βρίσκεται εκεί στους αιώνες».

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ως εξής:

11.00 Λιτάνευση του αντιγράφου της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Τριχερούσης, μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του αγίου Δημητρίου.

12.30 Επίσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

6.30 Μέγας Πανηγυρικὸς Εσπερινὸς στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του πολιούχου αγίου Δημήτρίου. Ομιλία - Κήρυγμα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη.