galamatis_01.jpg

Άφωνους άφησε όλους όσους βρέθηκαν, σήμερα, στο δημοτικό κατάστημα Σταυρού, για τον απολογισμό του δήμου Βόλβης, ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης. Ανακοίνωσε ότι δε θα είναι, εκ νέου, υποψήφιος για το δημαρχιακό θώκο!

 

«Δε θα είμαι, εκ νέου, υποψήφιος δήμαρχος», είπε!

Όπως υπογράμμιζε, στα τρία περίπου χρόνια της θητείας του, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό και διοικητικό «στραγγαλισμό» της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προέρχεται από ένα ημιτελές νομοθετικό πλαίσιο και μια αδυσώπητη γραφειοκρατία, μέσα σε μια ισοπεδωτική οικονομική κρίση.

Η κεντρική διοίκηση του κράτους, αντιλαμβάνεται το ρόλο της συγκεντρωτικά και όχι επιτελικά. Λειτουργεί απέναντι στην Αυτοδιοίκηση τιμωρητικά και όχι υποβοηθητικά. Ακόμα και σήμερα, παρά την αντίθετη  διεθνή εμπειρία για το ρόλο των δήμων, προσπαθεί να πειθαναγκάσει την τοπική αυτοδιοίκηση και να την καταστήσει ένα άβουλο  εξάρτημα μιας αντιπαραγωγικής μηχανής  και όχι ένα δραστήριο παίκτη της τοπικής ανάπτυξης.

Η εμπειρία αυτών των 3 χρόνων της θητείας του, έδειξε ότι «αυτή η στρατηγική της καθήλωσης των δήμων εδράζεται βαθιά μέσα στη φύση και τους μηχανισμούς του νεοελληνικού κράτους και αποσκοπεί στο να κρατήσει τους δήμους σε καθεστώς «παιδιού υπό εποπτεία»,  από το κράτος «κηδεμόνα». Από την άλλη μεριά πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης , άλλοι με καλή πρόθεση, άλλοι αθέλητα και άλλοι με σκοπό να παραπλανήσουν τους συμπολίτες τους, εγκλωβίζονται σε μία διαδικασία «αναμέτρησης»  με το κράτος, χωρίς στρατηγική, γεγονός που οδηγεί τελικά σε απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, συχνά εξαγγέλλονται «συγκρούσεις» μόνο για επικοινωνιακούς λόγους».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, «σε τοπικό επίπεδο, δυστυχώς οι έντονες παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος, με το λαϊκισμό και τη φτηνή και ανεύθυνη κριτική να περισσεύουν, ακόμα καλά κρατούν. Ακόμη και σε αυτή τη βαθιά κρίση έχουν αφήσει  το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Συνέχισε τονίζοντας πως όλα αυτά δεν τον εκφράζουν και  συνειδητά πια δεν συμβιβάζεται με αυτό το μοντέλο λειτουργίας, γι αυτό και αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να μένει γαντζωμένος μέσα σε ένα θώκο εξουσίας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτική αρχών και αξιών.

Ανέφερε ακόμα, ότι τους λίγους μήνες που απομένουν έως τις εκλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και 3-4 «προεκλογικοί» μήνες, πρόκειται να ληφθούν ιδιαίτερα δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον του δήμου, το δρόμο των οποίων έχει ήδη δείξει. Πιστεύει όμως ότι  δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ορθό να αποφασίσει για λύσεις, για τις οποίες δεν θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να τον κρίνουν, κάτι που είναι έξω από την πολιτική του φιλοσοφία. Για τους λόγους αυτούς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Βόλβης το προσεχές διάστημα.

Σημείωσε ωστόσο  ότι η αποχώρηση του δεν σημαίνει απομάκρυνση, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του όποτε του ζητηθεί.