oikoymenikos_patriarxis_neapoli_20131019_05.jpg

Νέο μήνυμα, για την οικονομική κρίση, έστειλε, από άμβωνος, από τον Ιερό Ναό του Τιµίου Προδρόµου, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, έστειλε μήνυμα και προς όσους διαχωρίζουν την αγάπη που στέλνουν στους ανθρώπους. Στη Θεία Λειτουργία παραβρίσκονταν και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όλες οι κοινωνίες έγιναν θύματα των ισχυρών», τόνισε ο Παναγιότατος και υπογράμμισε ότι εξ’ αιτίας των πράξεων των ισχυρών «οι οικονομικά αδύνατοι αγωνιούν και ξενιτεύονται για να βρουν εργασία και να επιβιώσουν». Μάλιστα μίλησε για «λάθη άλλων» που οδήγησαν σε δύσκολη κατάσταση τον «ευλογημένο», όπως τον χαρακτήρισε, Ελληνικό λαό και μίλησε για κρίση «πρωτίστως ηθική». Αναρωτήθηκε «μήπως εξαντλήθηκαν τα περιθώρια της γης να θρέψει τους κατοίκους της»; Για να απαντήσει με τα λόγια του Όσιου Δαβίδ: «Τίποτε δεν εστέρεψε, αν και κινδυνεύουν όλα να μολυνθούν». Για να συμπληρώσει: «Εστέρεψε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο».

Στο κήρυγμά του, ο Παναγιώτατος έπλεξε το εγκώμιο του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου και μίλησε για το έργο του: «Η δημιουργηθείσα εκ του μηδενός Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως μπορεί να καυχάται δια τους Ναούς της, τα Ιδρύματά της», είπε και επισήμανε την ύπαρξη κοινωνικών δομών που δημιούργησε η μητρόπολη της περιοχής. «Ούτε η μετριότης των οικονομικών μέσων, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο της δεινής κρίσεως, εμπόδισαν την αγάπη προς τον Θεόν και τον Πλησίον», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λέγοντας πως «αυτό είναι το αίτημα της Αγάπης του Κυρίου». Τόνισε, δε, στέλνοντας ένα μήνυμα, πως «η αγάπη πρέπει να είναι προς όλους τους ανθρώπους».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στο Τρισάγιο στη µνήµη του µακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια προτοµής του µακαριστού Μητροπολίτη.