seismos_volvi_20131011_01.jpg

Ως τη Στάρα Ζαγόρα, που βρίσκεται στα 245 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του επικέντρου, έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 8.15 το πρωί σήμερα, στην περιοχή της Βόλβης (40 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης) και μετρήθηκε, από το Σεισμολογικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης στα 4,4 Ρίχτερ.

 

Στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, υπάρχουν καταγραμμένες μαρτυρίες από αυτήν την πόλη της Βουλγαρίας, όπου η δόνηση περιγράφεται ως ασθενής.

Για “κακό ξύπνημα” κάνει λόγο ένας σχολιαστής από τη Θεσσαλονίκη και περιγράφει ότι το κρεβάτι του… συγκρούστηκε με τον τοίχο.

Άλλος Θεσσαλονικιός κάνει λόγο για “πολύ αισθητή δόνηση”.

Πιο λεπτομερής μια άλλη περιγραφή, από κάτοικο διαμερίσματος στον 3ο όροφο: “Διήρκεσε περίπου 5 δευτερόλεπτα και ήταν πολύ αισθητός στον 3ο όροφο. Δεν είχαμε ζημιές στο διαμέρισμα, αλλά όλα κινιόντουσαν αρκετά. Αισθάνθηκα κι έναν μικρότερο σεισμό, για ένα δευτερόλεπτο, μετά τη δόνηση”, λέει.

“Αισθητός και στην Αρναία της Χαλκιδικής”, ενημερώνει άλλος ένας σχολιαστής στην ίδια ιστοσελίδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη δόνηση αισθάνθηκαν ακόμη και άνθρωποι που, εκείνη την ώρα, βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους, ή περπατούσαν στο δρόμο. Η Ελένη Ιατρού, δημοσιογράφος του Σκάι, που, εκείνη την ώρα, βρίσκονταν στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του καναλιού, μετέδωσε: “Αρχικά γύρισα να δω ποιος… σκουντάει το αυτοκίνητο. Κατάλαβα, όμως, ότι είχε γίνει σεισμός. Τον αντιλήφθηκαν κι άνθρωποι που, εκείνη την ώρα, περπατούσαν στο δρόμο. Κάποιοι κατέβηκαν, από απέναντι πολυκατοικία και μας περιέγραφαν πώς έτριζαν τα τζάμια”…

Σύμφωνα με τις αστυνομικές διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας, η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, τη Δράμα και το Κιλκίς.

Του σεισμού προηγήθηκαν δύο μικρότερες δονήσεις και ακολούθησε και άλλη μία δόνηση της τάξης των 2,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η περιοχή της Βόλβης είναι γνωστή για την επικινδυνότητά της και είναι επιφυλακτικοί παρακολουθώντας το φαινόμενο. Σημειώνουν ότι η λίμνη Βόλβη είναι δημιούργημα τεκτονικών πλακών και υπενθυμίζουν ότι το επίκεντρο αυτό είχε δώσει το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης.