farmakeio_01.jpg

Ακρίβυναν, από σήμερα, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με βάση υπουργική απόφαση, από σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ

ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.

«Αφού πήραν ό,τι μπορούσαν από τους φαρμακοποιούς, έβαλαν χέρι στην τσέπη των ασφαλισμένων», σχολίασε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, o γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Πρόσθεσε ότι με αυτό το μέτρο, «θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού όσοι δεν έχουν χρήματα θα προτιμούν τα αντίγραφα φαρμάκων (σ.σ. εννοεί τα γενόσημα), αλλάζοντας έτσι τις θεραπείες τους, κάτι που μπορεί να είναι και επικίνδυνο».

Ο κ. Ευγενίδης πρόσθεσε ότι σήμερα προκλήθηκε αναστάτωση στα φαρμακεία σήμερα το πρωί, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα, που θα χρεώνει με διαφορετικά ποσοστά το κάθε φάρμακο δεν ήταν απόλυτα έτοιμο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει φθηνά φάρμακα

«Ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του φάρμακο καλό -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή, αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- για να γίνει καλά» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για την αύξηση, από σήμερα, της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όταν αγοράζουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα.

«Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη, τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος» σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Αν κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο».