areios_pagos_03.jpg

Στη Γερμανία θα εκδοθεί ο κουρδικής καταγωγής τούρκος Yuksel  Ahmet  Duzgun, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (584 ημέρες) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο.

Σε βάρος του, οι γερμανικές αρχές είχαν εκδώσει  ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς  από το 1996 έως το 2006 φέρεται να  ήταν ηγετικό στέλεχος του Επαναστατικού Λαικού Απελευθερωτικού Κόμματους – Μετώπου (DHKP-C) το οποίο δρα και στην Ευρώπη. Στόχος της οργάνωσης είναι η κατάλυση του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία και στη θέση του να εγκαθιδρυθεί ένα μαρξιστικό – λενιστικό καθεστώς.

Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Στουτγκάρδης σε στερητική της ελευθερίας ποινή 5 ετών και 4 μηνών και απομένει να εκτίσει ακόμα 584 ημέρες.

Ο καταδικασθείς προωθούσε από τη Γερμάνια τον ένοπλο αγώνα της οργάνωσης DHKP-C στην Τουρκία. Το 1997 η Γερμάνια του χορήγησε άσυλο  και τον Δεκέμβριο του 2010  τον απέλασε η τοπική διοίκηση της Στουργκάδης, ενώ στην συνέχεια τελεσίδικησε η καταδικαστική γι΄ αυτόν απόφαση της Γερμανικής Δικαιοσύνης.

Ο Αρειος Πάγος επισημαίνει  ότι ο Duzgun  που αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του το 1997 πρέπει  να εκδοθεί στην Γερμανία, υπό τον όρο ότι δεν  παραδοθεί  στην Τουρκία. Και αυτό γιατί  εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να διωχθεί για την  πολιτική του δράση και ιδέες. Ακόμη, απειλείται η ζωή του, καθώς στην πατρίδα του δέχθηκε βασανισμούς την διετία 1993-1995.