orfanos_vilnious_20131017_01.jpeg

«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο σε μια Πολιτεία που θέλει να πετύχει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εγκαινιάζοντας την Αγορά του Καταναλωτή στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στου Ρέντη.

 

Οι μεγάλοι αγώνες κερδίζονται στην καθημερινότητα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι βήμα-βήμα πηγαίνουμε καλύτερα.

«Και η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Υπάρχει πρόταση στο τραπέζι από ομάδα βουλευτών στην οποία συμμετέχω, να υπάρξει σταθερό επίδομα για κάθε μία από τις 400.000 οικογένειες της χώρας που δεν έχουν κανένα εισόδημα», δήλωσε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, που κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Στην παρατήρηση ότι, αφού η Τρόικα αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα απορρίψει και μία τέτοια πρόταση, δήλωσε: «Τα οικονομικά μας εμείς τα χειριζόμαστε. Μπορούμε να κοστολογήσουμε το μέτρο, για να στηρίξουμε, αυτά τα δύο-τρία δύσκολα χρόνια, τους ανθρώπους αυτούς».

Ο κ. Ορφανός, από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου βρίσκεται, για τη διακοινοβουλευτική συνάντηση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ότι «η τρόικα έκανε ό,τι ήταν να κάνει. Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα πάμε σε νέα συμφωνία; Αυτό σημαίνει δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο, αλλά και σκληρά μέτρα. Θα δανειστούμε από την ελεύθερη αγορά; Αυτό σημαίνει επιτόκιο κοντά στο 7%».

Όσον αφορά το αν μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει μαζί η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Εδώ μονοκομματικές κυβερνήσεις και δε βρίσκουν κοινό βηματισμό… Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Πάντως, το να οδηγηθεί η χώρα σε διαδικασία εκλογών είναι τραγικό - τραγελαφικό»…

Και… μια λεπτομέρεια: Μπορεί οι υποχρεώσεις του κ. Ορφανού στο Βίλνιους να ήταν πιεστικές, παρόλα αυτά, χθες βράδυ, κατάφερε να βρει το χρόνο και να πάει ως τη Siemens Arena για να παρακολουθήσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την τοπική Λιέτβους Ρίγα, από όπου και η φωτογραφία.