dikastiria_05.jpg

Καμπάνες από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε εφοριακό και τρεις ιδιώτες, για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

 

Ο εφοριακός καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών, ο ένας από τους ιδιώτες, που είναι ιδιοκτήτης μονοπρόσωπης ΕΠΕ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών κι οι άλλοι δύο, ως μέλη της ίδιας εταιρίας, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών και φυλάκιση τεσσάρων χρόνων. Το δικαστήριο αθώωσε άλλον έναν εφοριακό ενώ αποφάσισε την εξαγορά των ποινών προς 10 ευρώ την ημέρα, για τους καταδικασθέντες.

Οι εφοριακοί κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της "απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος του δημοσίου" και για "απάτη σε βάρος του δημοσίου". Οι ιδιώτες ήταν κατηγορούμενοι για "ηθική αυτουργία" στις παραπάνω πράξεις, για "πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου"  και για "άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή " με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η μονοπρόσωπη εταιρεία πέτυχε την επιστροφή φόρου, ύψους 450.000 ευρώ, την χρονική περίοδο 1995- 1996.

Σε πρώτο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είχαν καταδικαστεί και άλλοι τρεις εφοριακοί για την ίδια απόθεση αλλά δεν δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για τυπικούς λόγους. Ο ένας κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση, ο άλλος  παραιτήθηκε ενώ η έφεσης  μιας κατηγορουμένης απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη. Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω εφοριακοί εναλλάσσονται ως κατηγορούμενοι σε περίπου 20 υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.