dimotiko_symboylio_02.jpg

Τη μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών σε ποσοστό 5% για το 2014, με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας, ανακύκλωσης και ηλεκτροφωτισμού προς τους δημότες, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, κατά τη 19η τακτική συνεδρίασή του.

«Παρά το μέγεθος των προβλημάτων που προκύπτουν από την ιστορικά επώδυνη δοκιμασία βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ανακουφίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τους πολίτες», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης.

Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των τελών επιβάλλει κάθε χρόνο την παρακολούθηση των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, ώστε με την αναπροσαρμογή των συντελεστών να επιτυγχάνεται η κάλυψή τους. Για την απόφαση, ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των προϋπολογισμών των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανταποδοτικές δαπάνες του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η μείωση αποφασίστηκε λαμβάνοντας τις εισπράξεις του έτους 2012, τα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι τέλους του έτους 2013, τα προϋπολογισθέντα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και τις προϋπολογισθείσες δαπάνες των αντίστοιχων Υπηρεσιών του έτους 2014 (συνολικού ποσού 51.960.000 ευρώ), καθώς και τη δυσκολία είσπραξης των δημοτικών τελών λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Μάτης: Πώς μειώνονται τα τέλη και αυξάνονται οι εισπράξεις;

Ερωτήματα θέτει, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης, για το θέμα των τελών.

«Τα τέλη που αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν αντέχουν σε καμία κριτική αλλά αντίθετα δικαιολογούν τα ερωτηματικά που αφήνει η διαχείριση της σημερινής διοίκησης με την διαρκή επιλογή της για δημιουργική λογιστική», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Τη στιγμή που τα δημοτικά τέλη μειώνονται για όλους κατά 5%, το σύνολο των εισπράξεων από τα τέλη, αυξάνεται κατά 5%. Δηλαδή ενώ όλοι θα πληρώνουμε λιγότερο, το σύνολο των εισπράξεων θα είναι μεγαλύτερο (από 49,4 το 2013 σε 51,95 εκ. ευρώ το 2014)».

Ο κ. Μάτης θέτει και τα εξής ερωτήματα:

«Τα δημοτικά τέλη χωρίζονται σε δύο ζώνες τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επαγγελματικές στέγες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, στην πρώτη ζώνη ανήκει το 93% των κατοικιών αλλά μόνο το 71% των επαγγελματικών χώρων. Υπάρχει περίπτωση στην ίδια πολυκατοικία ένα διαμέρισμα να ανήκει στην ακριβή ζώνη κι ένα κατάστημα στη φτηνή; Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2011 από βήματος Δημοτικού Συμβουλίου είχε πει ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια κοστίζουν 250 ευρώ ο τόνος. Τι συνέβη στο μεταξύ και σύμφωνα με τα δημοτικά τέλη του 2014, θα κοστίζουν 395 ευρώ ο τόνος»;