kthve_PAPOYLIAS_20131027_02.jpg

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρου Ούι» - μια δραματική παραβολή του Γερμανού δραματουργού για τον Αδόλφο Χίτλερ, τις συνθήκες γέννησης, ανόδου αλλά και της μοιραίας ανάσχεσης του ναζισμού, παρακολούθησε στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας.

 

Για να μπει ο κ. Παπούλιας στο Βασιλικό Θέατρο, είχε προηγηθεί, για μιάμιση ώρα, πλήρης αποκλεισμός του κέντρου της πόλης και της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο.

Πρωτόγνωρα για θέατρο ήταν και τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας: Το ΚΘΒΕ δε δεχόταν στη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα θεατές παρά μόνο τους κατόχους προσκλήσεων, που είχαν δοθεί από τη διοίκηση του θεάτρου (οι προσκλήσεις αντιπαραβάλλονταν με ονομαστικό κατάλογο που κρατούσαν άνδρες της ασφαλείας υπαιθρίως σε απόσταση 150 μέτρων από το θέατρο -στην πλατεία του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια οι θεατές υποβάλλονταν σε ηλεκτρονικό έλεγχο κατά την είσοδο τους στο θέατρο).

kthve_PAPOYLIA5_20131027_01.jpg

Το συγκεκριμένο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ –σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους- ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, το… είχε ξαναδεί, όπως εκμυστηρεύτηκε, στο διάλειμμα, στο διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Βούρο: Το είδε στο Βερολίνο, στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, πριν πολλά χρόνια (στη Γερμανία έχει ανέβει… πάνω από 500 φορές).

Μαζί με τον κ. Παπούλια παρακολούθησαν την παράσταση, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γκιουλέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός - καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α.

kthve_PAPOYLIAS_20131027_03.jpg

Με το τέλος της παράστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε στη σκηνή, συνεχάρη τους ηθοποιούς, μίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους.