oikoumenikos_neapoli_20131019_01Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο παλιό δημαρχείο της Νεάπολης. Χιλιάδες αυτοί που έσπευσαν να πάρουν ευλογία κι ο Παναγιότατος τους έδωσε μια συμβουλή:

«Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Πρέπει να έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό και τους αγίους», είπε. Συνέστησε, στους πιστούς, υπομονή και ελπίδα «για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες του καθημερινού βίου».

Στην τελετή της υποδοχής ήταν παρόντες –εκτός του οικοδεσπότη Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα- οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Λαγκαδά Ιωάννης. Το παρών έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θ. Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Καβάλας Γ. Καλαντζής, Θεσσαλονίκης Γ. Ιωαννίδης(της Νέας Δημοκρατίας), Στ. Ξουλίδου, Χρ. Γιαταγάνα(των Ανεξάρτητων Ελλήνων), ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, οι δήμαρχοι Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Πυλαίας Χορτιάτη Ιγν. Καϊτεζίδης, Κορδελιού Ευόσμου Στ. Λαφαζανίδης, Παύλου Μελά Δ. Παπαδόπουλος, Μενεμένης Αμπελοκήπων Λ. Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Μ. Γεράνης και οι αυτοδιοικητικοί Δ. Ζιγκερίδης, Στ. Συμεωνίδης, Νάκης Λαδόπουλος.

Η… καθυστέρηση και τα ξενοδοχεία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση στο παλιό δημαρχείο της Νεάπολης, παρά το ότι από το Άγιον Όρος είχε φθάσει στην πόλη γύρω στις 2 μ.μ. και είχε καταλύσει στο ξενοδοχείο “Les Lazaristes”. Πάνω από 1.000 πιστοί περίμεναν ευλαβικά να πάρουν ευλογία.

Ακολούθησε η δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Τιµίου Προδρόµου Νεαπόλεως (στην περιοχή Στρεμπενιώτη) και, στη συνέχεια, τα αποκαλυπτήρια προσφυγικού μνημείου στον αύλειο χώρο του ναού. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο. Φυσικά, όταν θα φύγει από τα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπως συνηθίζεται, θα… αλλάξει και ξενοδοχείο. Θα καταλύσει στο “Μακεδονία Παλάς” του Ιβάν Σαββίδη και αναμένεται να… τα πουν με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με τον οποίο είναι παλιοί γνώριμοι (ο Ιβάν Σαββίδης είχε πρωτοστατήσει στο να ξαναλειτουργήσει η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο).

Το αυριανό πρόγραμμα του Πατριάρχη

07.30 π.µ. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Τιµίου Προδρόµου. Τρισάγιον στη µνήµη του µακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου και αποκαλυπτήρια προτοµής του µακαριστού Μητροπολίτη.

05.00 µ.µ. Εγκαίνια Συσσιτίου και Πνευµατικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης “Σταθµός Αγάπης”.

06.00 µ.µ. Εκδήλωση Συνεργατών Ενοριών στο Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ξενοδοχείο Grand Hotel).

08.00 µ.µ. Επίσκεψη στον ιερό ναό Ευαγγελισµού της Θεοτόκου Ευόσµου.