diamartyria-mathites-merafora-lagkada5_20131010_02.jpg

Στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

 

Ο υπουργός ζητά] τη διερεύνηση ευθυνών εκ μέρους των μεταφορέων για το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ασφάλειας των μαθητών. Αφορμή στάθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα της πόλης: Η εγκατάλειψη μαθητών από οδηγό του ΟΑΣΘ σε ερημική τοποθεσία στο Σχολάρι, επειδή το λεωφορείο που οδηγούσε είχε υπεράριθμους επιβάτες και η αποβίβαση μαθητών, με υποβολή προστίμου, σε γραμμή της Λητής, επειδή οι μαθητές δεν είχαν μαζί τους τα ειδικά δελτία μειωμένου εισιτηρίου (πάσο) –αφού δεν έχουν εκδοθεί καινούργια και οι μαθητές χρησιμοποιούν τα παλιά.

Ο υπουργός καταγγέλλει την τακτική της επιλεκτικής εκτέλεσης δρομολογίων από ορισμένους μεταφορείς, οι οποίοι αρνούνται την πραγματοποίηση άλλων δρομολογίων, αν και αυτά έχουν ήδη παραταθεί δια νόμου για το τρέχον σχολικό έτος, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την πολιτεία την ασφάλεια ανήλικων παιδιών.

Αυτή η παρέμβαση του κ. Μιχελάκη έρχεται ενώ το πρόβλημα φαίνεται να λύνεται με την υπογραφή ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει «αγώνα δρόμου», προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες και να αρχίσουν να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, διπλασιάζεται το ελάχιστο κόστος των δρομολογίων, ώστε να μην είναι ασύμφορα για τους ιδιοκτήτες λεωφορείων που αναλαμβάνουν τις μεταφορές.

Πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις στη Θέρμη

diamartyria-mathites-merafora-lagkada5_20131010_01.jpg

Πάντως την πρωτοβουλία του υπουργού δεν την είδαν όλοι με καλό μάτι. Για “απεμπόληση ευθυνών” και “προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών” έκανε λόγο ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι χθες οι κάτοικοι της Θέρμης, πρωτοστατούντος του δημάρχου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα “Πράσινα Φανάρια”, κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονίας και, την τελευταία στιγμή, αποφεύχθηκε αποκλεισμός του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Για αύριο, Παρασκευή, θα υπάρξει και νέα διαμαρτυρία στη Θέρμη, για το ίδιο θέμα.

Ο δήμος Θέρμης έχει τους περισσότερους μαθητές που χρειάζονται ειδική μεταφορά, για να φθάσουν στα σχολεία τους.

Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος και μαθητές και γονείς από το δήμο Θερμαϊκού.

Στο πόδι και στο Λαγκαδά

diamartyria-mathites-merafora-lagkada5_20131010_03.jpg

Με άκρως δυναμική παρουσία και κοινό αίτημα την άμεση επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία του δήμου Λαγκαδά, διαμαρτυρήθηκαν το πρωί στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά εκπαιδευτικοί, μαθητές, εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της ΕΛΜΕ και σύσσωμη η διοίκηση του δήμου.

Στην σύντομη ομιλία του, ο δήμαρχος, Γιάννης Αναστασιάδης τόνισε ότι η διοίκηση συνεχίζει ακούραστα να δίνει τον αγώνα της, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία, σε όλα τα χωριά του δήμου Λαγκαδά.

Ο δήμος, μάλιστα, πρότεινε προς τον ΟΑΣΘ, να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων από και προς το Λαγκαδά, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι μαθητές, αφού, τώρα, είναι αναγκασμένοι να παίρνουν το λεωφορείο από τη στάση στις 6 το πρωί, για να είναι στα σχολεία τους στις 8.30 για το πρώτο κουδούνι, αφού δεν προβλέπεται άλλο δρομολόγιο στο μεταξύ.

Τα σχολεία της περιοχής του Λαγκαδά έμειναν κλειστά από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, για να συμμετάσχουν οι μαθητές στην κινητοποίηση.