Φως στην άκρη του τούνελ βλέπου οι εργαζόμενοι στο «Φωκά», καθώς μετά τις χθεσινές εξελίξεις η Εκκλησία αποφάσισε να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στην εταιρεία Φωκάς να επαναλειτουργήσει το πολυκατάστημα στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Μέσα στη μεγαθυμία της και με πρωτοβουλία του ίδιου του Παναγιωτάτου Άνθιμου, θα δοθεί ακόμα μία ευκαιρία στην εταιρία Φωκάς από την εκκλησία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της μονής Αγίας Θεοδώρας Θεόδωρος Ζέρβας.


Για να βρεθεί η χρυσή τομή, σε προχθεσινοβραδινή συνάντηση των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή καθηγητή της νομικής, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, η πλευρά του Φωκά ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι «οι πιστώτριες τράπεζες έχουν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην εταιρεία και ήδη έχουν αποδεχθεί και το business plan που κατατέθηκε για την εξυγίανση και κατ' επέκταση τη βιωσιμότητά της» δεδομένο που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά της Εκκλησίας - σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα - ζήτησε από την εταιρεία να της παραδώσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη το ποσό των 370.000 ευρώ που έχει ήδη στα χέρια της η διοίκηση κι εφόσον αυτό συνοδεύεται κι από μια εγγυητική επιστολή από οποιαδήποτε από τις πιστώτριες τράπεζες, που θα πιστοποιεί ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή και της υπόλοιπης οφειλής (ύψους 830.000 ευρώ) της επιχείρησης, τότε το πολυκατάστημα θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει, από την επόμενη κιόλας ημέρα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία οφείλει συνολικά το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ στο μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας, αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, η εταιρεία έχει πετύχει τη μείωση του ενοικίου δύο φορές, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα από 120.000 ευρώ που ήταν αρχικά να έχει πέσει στις 85.000.Ο κ. Ζέρβας είχε επιβεβαιώσει, με πρόσφατες δηλώσεις του, την πληροφορία ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές - μεταξύ των οποίων και η ATTICA - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση του πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή, διέψευσε ωστόσο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, αφού, όπως είπε, «το πολυκατάστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό νέα εργοδοσία μόνο μέσω διαγωνισμού».
_____________________________________________________________________
Το κείμενο είναι του Βασ. Παναγιωτίδη από τον Τύπο Θεσσαλονίκης