papoulias_ekthesi_40_20131027_9646.jpg

Αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων με τίτλο «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε», στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα, αυτά που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί έτσι στο μυαλό μου τοποθετώ τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός με τις δύσκολες μάχες που έδωσε στο παρελθόν και ήταν νικηφόρες», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

papoulias_ekthesi_40_20131027_02.jpg

Ειδικά για την έκθεση που εγκαινίασε, είπε: «Πέρα από το συγκίνηση είναι μια θύμηση σε ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωισμό φαίνεται ότι αυτή εδώ η Έκθεση αναδεικνύει ακριβώς εκείνες τις μέρες».

papoulias_ekthesi_40_20131027_03.jpg

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου απένειμε στον κ. Παπούλια το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Σημείωσε ότι όπως το 1940 ο ελληνικός λαός είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» έτσι και σήμερα «οι σύγχρονοι Έλληνες, ως απόγονοι ένδοξων προγόνων και πιστοί στο ιστορικό καθήκον, λέμε ένα ακόμη βροντερό «όχι» στο νεοναζισμό και στους νεοκήρυκες του μίσους και της διχόνοιας. Λέμε "όχι" σε εκείνους που προπηλακίζουν και υβρίζουν τη Δημοκρατία. Λέμε "όχι" στους νοσταλγούς του σκοταδισμού και στους οπαδούς της βίας. Λέμε "όχι" στην Ελλάδα της κατάθλιψης και της μιζέριας, λέμε "όχι" στην απαξίωση του έθνους μας και το λέμε όλοι μαζί, όπως τότε», αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει.

Τι περιλαμβάνει η Έκθεση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην Εκθεση από τον επιμελητή της, τον διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλη Νικόλτσιο, και στο τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές.

papoulias_ekthesi_40_20131027_04.jpg

Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.

papoulias_karaoglou_ymath_20131027_01.jpg

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η στολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Κενάν Μεσαρέ, αλλά και λιθογραφίες εποχής.

papoulias_karaoglou_ymath_20131027_03.jpg

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2014 και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται τις ώρες από 9π.μ. μέχρι τις 4μ.μ. τις καθημερινές και από τις 9π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα.

papoulias_karaoglou_ymath_20131027_04.jpg

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός και του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Robert Sanders κ.α.

papoulias_karaoglou_ymath_20131027_02.jpg