Ως «γκάφα» χαρακτηρίζει τη νέα δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πρόσκληση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου.

 

Μιλώντας στο Mega, σήμερα το πρωί, ο κ.Τζιτζικώστας είπε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Με τη δήλωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ πήρε φωτιά. Ζήτησε την παραίτηση του περιφερειάρχη.

«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη - στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του», τονίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης ζητείται η παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα, «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη»…

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, καλύπτει πλήρως τον κυβερνητικό εταίρο… Τονίζει ότι «όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ.Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα να προβεί σε διορθωτική δήλωση».

Η διευκρίνιση Τζιτζικώστα

Με την έκταση που πήρε το θέμα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διασαφηνίζει τα εξής:

«Όπως ξεκάθαρα δήλωσα και στην τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήμουν προσκεκλημένος σήμερα το πρωί, δεν υπονόησα και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση. Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ξεκάθαρης τοποθέτησής μου. Το παράδειγμα που μεταχειρίστηκα ήθελε να καταδείξει ότι η μη τήρηση του νόμου και η θεσμική εκτροπή,  μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Όσον αφορά την πρόσκληση στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τζιτζικώστας, επιμένει: «Θέλω τέλος να ξεκαθαρίσω ότι στο θέμα της παρέλασης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τήρησε απόλυτα τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1488/6-10-2006), ο οποίος ορίζει ότι αποστέλλονται προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

ΠΕΚΜ ΠΑΣΟΚ Ζητά ουσία κι όχι τύπους

Σε χαμηλότερους τόνους, η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, δε ζητά την παραίτηση του περιφερειάρχη, αλλά τον καλεί να ανακαλέσει την απόφασή του:

«Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και δεν συνιστά προσβολή στην ίδια την Δημοκρατία αλλά και στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, τότε τί είναι; Αν αυτό δεν απενοχοποιεί την Χρυσή Αυγή, τότε τι κάνει;», ρωτά η ΠΕΚΜ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πρόσκληση των βουλευτών της Χ.Α.

Και η ΠΕΚΜ ζητά: «Να πάρει άμεση πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός. Να αναλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους και πρώτος από όλους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανακαλώντας την πρόσκληση από τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής χωρίς να κρύβεται πίσω από πρωτόκολλα. Η μνήμη των θυμάτων του ναζισμού και η ιστορία του έπους του '40 μας δείχνει τον δρόμο».