Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργεί, στην Ξάνθη, το μεγαλύτερο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Το πάρκο επισκέθφηκε, χθες, ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Το υπουργείο προωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία Θερμοκηπιακών Ζωνών και Κτηνοτροφικών Πάρκων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε το Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου στην περιοχή του Εράσμιου ήδη έχουν δοθεί, ύστερα από δημοπρασίες, ακίνητα και δημόσιες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και παραγωγούς για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου με την κατασκευή μεγάλου πάρκου θερμοκηπιακών καλλιεργειών με τη χρήση γεωθερμίας. 

«Δημιουργούμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή. Δημιουργούμε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στα σύνορα με τη Βαλκανική ενδοχώρα, δίπλα στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, παράγουμε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμων κηπευτικών για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. 

Το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία είναι ακριβό, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ο ορυκτός πλούτος  της χώρας δεν είναι τα μέταλλα ή η υδρογονάνθρακες, μόνο, αλλά κυρίως πηγές ανεξάντλητες, η εκμετάλλευση των οποίων αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για πολλές περιοχές. Μάλιστα, σημείωσε ότι το κράτος μέσω του φορέα του ΔΗΜΗΤΡΑ θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές και την αυτοδιοίκηση, αλλά και τις επιχειρήσεις για την έρευνα και την Τεχνολογία, η οποία θα έχει κρίσιμη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξέφρασαν την επιθυμία να είναι παρόντες στην τελετή των εγκαινίων της επένδυσης, όταν ολοκληρωθεί.