via_01.jpg

«Είναι απαράδεκτο μόνο δύο κράτη-μέλη της ΕΕ να έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Ελλάδα οφείλει να το πράξει τάχιστα».

 

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της NΔ Γιώργος Kουμουτσάκος, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η οποία άνοιξε προς υπογραφή από τις 11 Μαΐου 2011.

«Το να ζεις χωρίς το φόβο να υποστείς βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι θεμελιώδες στοιχείο και έκφραση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του ευρωπαϊκού συστήματος αρχών και αξιών. Και όμως, όλο και συχνότερα, όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη πέφτουν θύματα συμπεριφορών βίας,συχνότατα μάλιστα μέσα στον οικογενειακό, στο στενό ή και ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο. Έτσι, τις περισσότερες φορές η σιωπή καλύπτει το νοσηρό αυτό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι καταδίκες να σπανίζουν», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, και υποστήριξε:

«Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση φιλοδοξεί να θεραπεύσει η Διεθνής Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας:

- με πρόληψη,

- με προστασία των θυμάτων,

- με δίωξη των παραβατών,

- με εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών.

Είναι απαράδεκτο να την έχουν κυρώσει μόνο δύο κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως κράτη- μέλη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ταχύτατη κύρωση και αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της συνθήκης».