mpoutaris_tzitzikostas_01.jpg

Τη διαφωνία του για την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα το σκεφτεί πολύ αν τελικά θα δώσει το παρών στην παρέλαση, ενώ αναρωτήθηκε για το αν η Περιφέρεια μπορεί να αποσύρει την πρόσκληση προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απαντώντας σε ανάλογο αίτημα της «Ανταρσία», είχε υπογραμμίσει ότι είναι υποχρεωμένη από το νόμο να προσκαλέσει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Τζιτζικώστας: Επιλέγει άλλες παρελάσεις ο δήμαρχος

Απάντηση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Το εάν θα παραβρεθεί ή όχι στην παρέλαση ο κύριος Μπουτάρης αφορά μόνο τον ίδιο και θα κριθεί για αυτή του την απόφαση από τους συμπολίτες μας. Άλλωστε, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη η επιλογή του, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι προτιμά άλλου είδους παρελάσεις, τις οποίες υποστηρίζει με ιδιαίτερο ζήλο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τζιτζικώστας. Και προσθέτει:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί πάντα θεσμικά, εντός του νόμου γιατί αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να λειτουργούν όλοι, στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας. Η δημοκρατία δεν πλήττεται από την τήρηση των νόμων, η δημοκρατία πλήττεται ανεπανόρθωτα από όσους επιμένουν να τους καταπατούν».

Στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Μπουτάρη

Στην… κουβέντα μπήκε, με σημερινή (… γιορταστική) ανακοίνσή του και το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Κάνει λόγο για «οδυνηρή έκπληξη αλλά και αγανάκτηση» με την οποία ενημερώθηκε για την πρόσκληση της ΠΚΜ προς τη Χρυσή Αυγή, κατονομάζοντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ως.. κλητευτή.

«Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος. Ο Περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του. Έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Νομαρχιακή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ καλεί τον περιφερειάρχη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ανακαλέσει αμέσως την πρόσκληση στους εκπροσώπους του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους», τονίζει, παρέχοντας, έτσι, πλήρη στήριξη στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.