euro_coins_01.jpg

«Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, καλό είναι να… μην έχουν χρήματα στην τράπεζα». Αυτό προτείνει, με μια δόση χιούμορ, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Τύρης.

 

Ο κ. Τύρης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, σχολίασε την προσπάθεια της Εφορίας να βάλει «χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καταιγίδα κατασχέσεων για την τόνωση των δημοσίων εσόδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, έχει παραβιαστεί το πλαφόν του ποσού που δεν μπορεί να κατασχεθεί, βάσει όσων ορίζει ο νόμος.

«Δεν υπάρχει όριο για το πόσα χρήματα παίρνει η εφορία», διευκρινίζει ο κ. Τύρης. Προσθέτει πως, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει η πρόβλεψη το ποσό αυτό να μην ξεπερνά το 30% του μισθού ή της σύνταξης, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα διαβίωσης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πλαφόν για το ποσό χρέους, πάνω από το οποίο γίνεται η κατάσχεση του μισθού.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, το δικαστικό τμήμα των ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα και προβαίνει σε κατασχέσεις, χωρίς ειδοποίηση. Στην περίπτωση που βρεθούν στο όνομα του οφειλέτη μόνον μισθοδοτικοί λογαριασμοί, τότε ενημερώνεται η υπηρεσία του και δεν του καταβάλει καν τη διαφορά που ζητά η εφορία.

Για μεμονωμένες περιπτώσεις λαθών, κάνουν λόγο, από την πλευρά τους, οι τράπεζες, για τις περιπτώσεις όπου σε μισθωτούς και συνταξιούχους δεν τηρήθηκε το πλαφόν του 30%.