sykies_teleti_apeleftherosi_thessalonikis_20131030_01«Στέλνουμε σήμερα σ’ όλη την πόλη, σ’ όλη την κοινωνία, βροντερό μήνυμα ότι εμείς τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μη σηκώσει κεφάλι ο ναζισμός, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός και ο ρατσισμός».

 

Μ’ αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης απευθύνθηκε σήμερα σε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους τοπικών φορέων, δημοτικούς συμβούλους και σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη θεσμική εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η εκδήλωση αποτελεί ετήσιο φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου του 1944 ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και με τον αγώνα, τη θυσία και το αίμα τους κατάφεραν να εκδιώξουν τις κατοχικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μαζική και συγκινητική, με τους μαθητές να κρατούν στα χέρια τους τη γαλανόλευκη και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να στέκονται δίπλα τους συγκινημένοι –εικόνα που «γέννησε» σε όλους συναισθήματα εθνικής περηφάνιας, ελπίδας και προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τους πολίτες της.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών και στην έναρξή της τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των νεκρών.