tsigara_kasetina_01.JPG
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση για την πρόταση οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Πρόκειται για  αυστηρό κείμενο, το οποίο όμως δεν είναι οριστικό.

 

Οι τελικές ρυθμίσεις θα προκύψουν μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ Ε. Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων των κρατών μελών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση αυτή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ε.Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι η οδηγία θα πρέπει να υπηρετεί ένα διπλό στόχο: (α) την προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην αποθάρρυνση των νέων από το να γίνουν καπνιστές, καθώς και (β) τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα καπνού.

"Οφείλουμε να επιτύχουμε μια ικανοποιητική ισορροπία: μέτρα που θα αποθαρρύνουν τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, από την επικίνδυνη εθιστική συνήθεια του καπνίσματος, χωρίς όμως να προκαλούν σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Θα ήταν λάθος η οδηγία να εξελιχθεί σε πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο κατά του καπνίσματος, χωρίς όμως αντίστοιχα οφέλη για τη δημόσια υγεία, αλλά με αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση σε μια Ευρώπη 20 εκ. ανέργων. Με ακραίες και δρακόντειες ρυθμίσεις κινδυνεύουμε αντί να μειώσουμε ουσιαστικά τους καπνιστές, να μειώσουμε τους εργαζόμενους. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρύνουμε, αντί να αποθαρρύνουμε το λαθρεμπόριο και την παραποίηση προϊόντων καπνού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Ε.Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • - δυνητική απαγόρευση των πρόσθετων συστατικών στα τσιγάρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά η απαραίτητη για τα ελληνικά καπνά ζάχαρη,
  • - προειδοποιήσεις υγείας, αποθαρρυντικές για τους καπνιστές, που θα καλύπτουν το 65% του πακέτου,
  • - μεταβατική περίοδο 8 ετών για την κατάργηση των τσιγάρων menthol,
  • - εξαιρετικά γραφειοκρατικό και δύσκολα εφαρμόσιμο σύστημα ιχνηλασιμότητας για το λαθρεμπόριο τσιγάρων,
  • - ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως προϊόντων καπνού.

Παραμένουν τα τσιγάρα slim

Όσον αφορά στα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος τσιγάρα "τύπου slim", σημειώνεται ότι με τροπολογία του ευρωβουλευτή ΝΔ, κ.Γ.Κουμουτσάκου, απεφεύχθη τελικά η κατάργησή τους, όπως προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν. Σχετικά με τη συσκευασία τύπου "κασετίνα", ένα ακόμα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος, η μεγάλη πλειοψηφία του Ε.Κοινοβουλίου υποστήριξε την κατάργησή της.

Στις εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το κείμενο του Ε.Κοινοβουλίου, περιλήφθηκαν και διατάξεις, με σημαντικότερο παράδειγμα τη δυνητική απαγόρευση των πρόσθετων συστατικών στα προϊόντα καπνού, οι οποίες εάν τελικά υιοθετηθούν και εφαρμοστούν, θα έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τα ελληνικά καπνά και τις προτεραιότητες των Ελλήνων αγροτών/καπνοπαραγωγών και εργαζομένων του κλάδου.

Γι' αυτόν το λόγο, η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ καταψήφισε το κείμενο.