seismos_kriti_20131012_01.jpg

Σε ολόκληρη τη νότιο Ελλάδα, ακόμη και στην Αίγυπτο, έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε, στις 16.12 σήμερα την περιοχή δυτικά των Χανίων.

 

Η δόνηση μετρήθηκε στα 6,2 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στα 6,6 Ρίχτερ από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρό της εντοπίζεται στα 271 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας και 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, στον Πλάτανο. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 47 χιλιόμετρα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οχήματα της οποίας ξεκίνησαν περιπολίες, όσο και το ΕΚΑΒ ανά την Κρήτη. Πάντως μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες δεν έχουν δεχτεί αναφορές για ζημιές και κλήσεις για τυχόν τραυματισμούς.

Στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, αναφέρεται η μαρτυρία τουρίστα σε ξενοδοχείο του Κισσάμου, που περιγράφει ότι το νερό της πισίνας όπου βρισκόταν αναταράχθηκε έντονα κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ίδια περιγραφή και από τουρίστα στο Κολυμβάρι. “Πέντε λεπτά πηγαινοέρχονταν τα φωτιστικά του σπιτιού και τα δένδρα κουνήθηκαν” περιγράφει ένας Κρητικός από την ίδια περιοχή. Άλλος Κρητικός, από το Μάλεμε, περιγράφει ότι αισθάνθηκε, ξαφνικά, να ζαλίζεται χωρίς λόγο, ώσπου κατάλαβε ότι γινόταν σεισμός.

Μαρτυρίες και μετασεισμοί

“Ένοιωσα σαν… καβαλάρης” περιγράφει κάποιος άλλος, από την Παλαιόχωρα (50 χιλιόμετρα από το επίκεντρο), ο οποίος υπολογίζει στα 10 δευτερόλεπτα τη διάρκεια του σεισμού.

Για “παιδιά που έβαλαν τα κλάματα” μιλά άλλη μαρτυρία, από το Γεράνι. “Λίγο αργότερα συνήλθαν”, συμπλρώνει.

“Ακόμη… τρέμουν τα πόδια μου. Θα το χαρακτήριζα, μάλλον τρομακτικό” λέει τουρίστας από την Αγία Μαρίνα (στα 56 χιλιόμετρα από το επίκεντρο).

Κι ένας τουρίστας από την Καλιφόρνια, έγραψε: “Μεγάλωσα στην Καλιφόρνια κι έχω αισθανθεί πολλούς σεισμούς στη ζωή μου. Αυτός, όμως, ήταν τρομακτικός. Άρχισε σιγά και, όσο πήγαινε δυνάμωνε”, περιγράφει. Την ώρα του σεισμού ήταν στα Χανιά, 64 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

“Ανατρίχιασα” έγραψε ένας τουρίστας που παραθερίζει στον πέμπτο όροφο ξενοδοχείου στα Χανιά.

Στα Χανιά κι άλλη μία μάρτυρας, που… επικαλείται το γάτο της: “Ο γάτος, που είναι… υπναράς, πετάχτηκε όρθιος. Αναγκάστηκα να σηκωθώ για να πιάσω την τηλεόραση από εκεί που την έχω στηρίξει, για να μην πέσει”, λέει.

“Βρισκόμασταν σε μπαράκι, στα Χανιά, όταν όλος ο κόσμος πανικοβλήθηκε και παράτησε τη μπάρα για να τρέξει έξω! Αισθάνθηκα λες κι ο φίλος μου να κουνούσε την καρέκλα πέρα δώθε. Σα να έτρεχε ένα τρένο μέσα στο μπαρ”, περιέγραψε μια τουρίστρια την εμπειρία της.

Μαρτυρίες υπάρχουν ακόμη και από τη Σούδα, 70 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, όπου ένας άνδρας έγραψε πως, από τη δόνηση έσπασε το παράθυρο του σπιτιού του. Στα Μεγάλα Χωράφια, 79 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, τα σκυλιά, όπως λένε οι κάτοικοι, γάβγιζαν και τα καντήλια στην εκκλησία πήγαιναν πέρα – δώθε. “Ο δρόμος κινούνταν σα φίδι” λέει ένας άλλος κάτοικος της ίδιας περιοχής.

“Καθόμασταν στην αυλή, πίνοντας τσάι. Ξαφνικά, η γάτα άρχισε να νιαουρίζει κι έπειτα άρχισε η δόνηση. Ένοιωθα τη γη να σείεται κάτω από τα πόδια μου. Πρέπει να κράτησε 20 δευτερόλεπτα”, περιγράφει μία μάρτυρας από τη Βάμο –82 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Στο Ρέθυμνο (109 χιλιόμετρα απο το επίκεντρο) ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για σκύλος περιγράφει πως τα ζώα ήταν ιδιαίτερα ήρεμα, παρά το ότι ο ίδιος αισθάνθηκε, για τα καλά, τη δόνηση.

Στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου υπάρχουν μαρτυρίες από την Αίγυπτο και τη Μάλτα!

Της δόνησης ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 3,4, 3,3 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.