SIMAIA PARELASI 271012 08.jpg

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει αύριο τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο και γίνεται το κέντρο του εορτασμού του τριημέρου, για όλη την Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 101 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

 

Στην πανηγυρική δοξολογία που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στις 11:00 αύριο, Σάββατο, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος –ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και ο εορτασμός θα έχει ολοκληρωθεί. Θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το περασμένο Σάββατο και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

SIMAIA PARELASI 271012 07.jpg

Νωρίτερα, στις 10:30, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη δημοτική κοινότητα Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στεφανηδρομία και καταθέσεις στεφανιών.

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας, για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και το έπος του '40, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, με θέμα «Τέχνη και Ελευθερία. Από την Αντίσταση στην Εξορία». Θα προηγηθεί προσφώνηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο την έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το '40 έτσι πολεμήσαμε».

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί όλη η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στις 11, θα γίνει και η μαθητική παρέλαση.

Και τη Δευτέρα είναι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.