<b><i>Από την εκκίνηση του Δρόμου Υγείας 5.000 στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης</b></i>
Από την εκκίνηση του Δρόμου Υγείας 5.000 στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν περισσότεροι από 12.000 δρομείς κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης, που συμμετείχαν στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και πλημμύρισαν την παραλιακή λεωφόρο και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης, ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Το φετινό νυχτερινό πάρτυ δρόμου στέφθηκε από πρωτοφανή επιτυχία, όχι μόνο επειδή οι συμμετοχές ήταν σχεδόν τριπλάσιες από το περσινό πρώτο εγχείρημα, αλλά και επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για τρέξιμο κάτω από τα φώτα της πόλης και υπό τους ήχους της μουσικής των DJ της διοργάνωσης.

Οι εγγεγραμμένοι δρομείς έφτασαν τελικά τους 9.380 (περίπου 2.200 στον Ημιμαραθώνιο και άλλοι 7.180 στο Δρόμο Υγείας 5.000 μ.), εκπροσωπώντας 39 χώρες. Στην πραγματικότητα, όμως, οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 12.000 στο σύνολο, αφού οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαντληθεί και ήταν πολλοί εκείνοι που ξεχύθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και έτρεξαν στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων, χωρίς να έχουν αύξοντα αριθμό και ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. δόθηκε από το Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τη δύση του ήλιου στις 18:42, επί της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, ενώ ο τερματισμός της κούρσας έγινε μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Νικητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Παρμάκης του Τρίτωνα Χαλκίδας, που μάλιστα σημείωσε νέο ρεκόρ διαδρομής χρόνο 1 ώρα 07:56, ενώ δεύτερος ήταν ο Κώστας Πούλιος του ΑΣ Άικος (1 ώρα 08:49) και τρίτος ο Αντώνης Παπαδημητρίου του Άρη Θεσσαλονίκης (1 ώρα 10:34).

Στην κατηγορία των γυναικών, ταχύτερη όλων ήταν η Μάγδα Γαζέα της Α.Γ.Ε. Ζακύνθου (1 ώρα 16:15), μπροστά από την Σοφία Ρήγα του Ελ. Βενιζέλου Χανίων (1 ώρα 18:02) και την Βασιλική Καραγεωργάκη του Σ.Α.Π.Κ. Νεάπολης (1 ώρα 24:00), η οποία αμέσως μετά έτρεξε και στο Δρόμο Υγείας 5.000 μ..

Στο Δρόμο των 5.000 μ., που ξεκίνησε στις 20:40 από το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και ολοκληρώθηκε στο Λευκό Πύργο, την αψίδα του τερματισμού πέρασε πρώτος ο Κώστας Νακόπουλος της ΓΕΑ Τρικάλων με χρόνο 15:00, ενώ δεύτερος ήταν ο Λάμπρος Ταράτσας του ΑΠΟΕΛ με 15:33 και την τριάδα έκλεισε ο περσινός νικητής, Μάριος Αποστολίδης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής με 15:36.

Στις γυναίκες, τη νίκη κατέκτησε η Μαργαρίτα Ντίνα του Σ.Α.Π.Κ. Νεάπολης (18:42), την οποία ακολούθησαν στο βάθρο η Θεοδοσία Μάρκου του ΓΣ Γρεβενών (19:08) και η Δανάη Πασπάτη του ΓΑΣ Ιλισός (19:19).

Εκτός από τους νικητές, τις επευφημίες των συγκεντρωμένων θεατών κέρδισαν πολλοί ακόμη από τους δρομείς των 5.000 μ. για την προσπάθειά τους. Ανάμεσά τους η ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου, η οποία περιλάμβανε 24 Ολυμπιονίκες (Δημοσθένης Ταμπάκος, Βούλα Πατουλίδου, Αναστασία Κελεσίδου, Πηγή Δεβετζή, Αθανασία Τσουμελέκα, Όθων Μοσχίδης, Στέλιος Μυγιάκης, Ανδρέας Κοσματόπουλος, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Σοφία Παπαδοπούλου, Εύη Μωραϊτίδου, Αγγελική Καραπατάκη, Βούλα Κοζομπόλη, Τατιάνα Καββαδία, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη, Βούλα Ζυγούρη, Φωτεινή Βαβάτση, Νίκος Σιρανίδης, Κλεάνθης Μπάργκας, Ευαγγελία Ψάρρα, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Έλλη Μυστακίδου), καθώς και η ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, που περιλάμβανε 21 αναπηρικά αμαξίδια και 20 συνοδούς, με επικεφαλής τον πρόεδρο του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του φορέα, Γιώργο Αυγουστίδη και την τέως Ευρωβουλευτή, Βαγγελιώ Τζαμπάζη, η οποία συμμετείχε με ηλεκτροκίνητο αναπηρικό κάθισμα.

Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή της ομάδας «Περπατώ» στον Ημιμαραθώνιο των 21,1 χλμ., αποτελούμενη από Παραολυμπιονίκες και δρομείς με χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια (Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Βαγγέλης Νίκου, Ευθύμης Καλαράς, Αντώνης Κυμούνδρης, Μανώλης Μπόγδος, Μιχάλης Ραγκούσης, Πέτρος Ευαγγελινός).

Η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τις προσδοκίες ενόψει της επόμενης. Πλέον, οι χιλιάδες δρομείς που κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 6 Απριλίου 2014, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Τι δήλωσαν οι νικητές

Μιχάλης Παρμάκης (νικητής Ημιμαραθωνίου): «Αυτό που έζησα δεν περιγράφεται με λόγια, ήταν κάτι το απίστευτο. Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή και όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο εκπληκτικός αγώνας. Η παρουσία τόσο πολύ κόσμου και η ώρα διεξαγωγής τον κάνουν ξεχωριστό. Σίγουρα θα είμαι εδώ και του χρόνου για να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία, αρκεί να είμαστε καλά μέχρι τότε».

Μάγδα Γαζέα (νικήτρια Ημιμαραθωνίου): «Ήταν μια φοβερή εμπειρία! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που είχαν την ιδέα για να στηθεί αυτός ο νυχτερινός αγώνας. Ήταν μια υπέροχη εικόνα το να τρέχεις κάτω από τα φώτα αυτής της πανέμορφης πόλης. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη για την επίδοσή μου, η οποία δίνει υποσχέσεις ενόψει του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας, σε τρεις εβδομάδες. Η νίκη μου είναι αφιερωμένη στην κόρη μου, Βασιλική, η οποία σήμερα έχει τα γενέθλιά της και γίνεται δύο ετών!».