euro15.jpg

Σε 14 δισ. ευρώ το χρόνο αποτιμάται κατά μέσο όρο το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τόσο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας όσο και το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση.

Αυτή τη θέση υποστήριξε ο Χάρρυ Παπαπανάγος, καθηγητής Οικονομικών και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας με θέμα «Είναι αντιμετωπίσιμη η διαφθορά στην Ελλάδα σήμερα; Προτάσεις για την υπέρβαση».

Στη χειρότερη θέση

Μιλώντας στην ημερίδα, η οποία έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Παπαπανάγος τόνισε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI), κατατάσσεται στην 94η θέση, επί συνόλου 196 χωρών.

Η θέση αυτή είναι η χειρότερη στην Ευρώπη των 28 χωρών, στην Ευρωζώνη των 17 κρατών και η χειρότερη στα Βαλκάνια των 13 χωρών, μετά το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, βάσει εκτιμήσεων, η διαφθορά «ανεβάζει» τουλάχιστον κατά 10% το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη έχουν προκύψει από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Πλημμυρίδα ρυθμίσεων

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι σύστημα οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προαγάγει στο μέγιστο βαθμό τη διαφθορά, ανέφερε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών.

Ο ίδιος περιέγραψε την τραγική εικόνα που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο, Όπως είπε, αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πλημμυρίδα ρυθμίσεων, στις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, στη διασπορά των εγκαταστάσεων και στην πληθώρα οργανισμών.

Ο κ. Καρκατσούλης περιέγραψε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διοικητικής αναρχίας που βασιλεύει στο ελληνικό δημόσιο και η οποία τροφοδοτεί τη διαφθορά.

Ο[πως είπε, το ελληνικό κράτος από το 1975 έως το 2005 παρήγαγε 171.500 ρυθμίσεις, από τις οποίες μόνον το 2% είναι νόμοι, ενώ το 67% είναι υπουργικές αποφάσεις, που σε μεγάλο βαθμό δεν ελέγχονται αποτελεσματικά. Απ΄ αυτές τις ρυθμίσεις το ίδιο το κράτος αποφάσισε ότι έχει 23.142 αρμοδιότητες, οι οποίες δημιουργούν με τη σειρά τους τόσο πολλές διαδικασίες, ώστε είναι αδύνατον να χαρτογραφηθούν.

Ενδεικτικά, όπως πρόσθεσε, στην απόπειρα να χαρτογραφηθεί η διαδικασία να «ανοίξει»κάποιος ένα κατάστημα στη χώρα μας, προέκυψε πίνακας που  περιλαμβάνει 116 διακλαδώσεις, για γίνει εφικτός αυτός ο στόχος.

Ώρα για λύσεις!

Στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη της διαφθοράς εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στην καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και σε αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της, τόσο την εξωτερική, όσο και την εσωτερική, επισήμανε, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ.

«Εάν θέλουμε πραγματικά να αντιστρέψουμε τη σημερινή τροχιά παρακμής, πρέπει να βρούμε ως πολιτική κοινωνία το θάρρος για ριζοσπαστικές λύσεις, τις οποίες θα αναζητήσουμε μόνοι μας. Δεν μπορούν να μας τις υπαγορεύσουν “σοφοί”,  που θα έρθουν απ΄ έξω, νομίζοντας ότι τα ξέρουν όλα και οι οποίοι στην πραγματικότητα, αντί να βελτιώνουν, επιδεινώνουν τα σημερινά προβλήματα», υποστήριξε ο κ. Χρυσόγονος.


από το Γραφολόγιον