«Η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση και ζητούμενο είναι να πάει ο τόπος σ' αυτήν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σωθεί», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία προς του εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

«Είναι πια κοινός τόπος, το να επιμένεις, όπως ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική που όλοι πλέον, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ομολογούν πως είναι λανθασμένη και καταστροφική, "είναι περισσότερο από σφάλμα - είναι έγκλημα". Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο "success story" δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε πως ακόμη και η κ. Μέρκελ άρχισε να λέει ότι δεν ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και είπε πως το κάνει αυτό για να αποσείσει τις ευθύνες της, επειδή βλέπει ότι δεν υπάρχει επιτυχία στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Αν υπήρχε επιτυχία θα έσπευδε να εισπράξει το «μπράβο», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Τι είπαν Τσίπρας – Μπουτάρης

Οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, που είχε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Όπως όλη η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε: «Οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε μαύρο πρόβατο. Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται περί αυτοδιοίκησης, πρόκειται περί μιας υποβαθμισμένης ετεροδιοίκησης. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και οι δήμαρχοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν  σχεδιασμό, ο οποίος είναι ασφυκτικός σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών».
Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο και πως προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο στην πόλη κατά της ιδιωτικοποίησης.
«Θέσαμε στον πρόεδρο τον πλήρη αποκεφαλισμό και τον πλήρη ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με τις περικοπές των εισπράξεων από το κράτος, είτε με τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων, όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας, ουσιαστικά οι δήμαρχοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο έχουν εκλεγεί», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος για το θέμα της ΕΥΑΘ τάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού.

Ο Αλ. Τσίπρας στον Περιφερειάρχη

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κ.α.

«Το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η αυτοδιοίκηση δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, διότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, λόγω των μειωμένων πόρων και των αντίξοων συνθηκών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας και κοινωνικής αποδιοργάνωσης", είπε ο κ. Τσίπρας.