Μέχρι την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσες στάσεις στις δυτικές συνοικίες, φιλοδοξούν να φέρουν τον προαστιακό σιδηρόδρομο ο Δήμος και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Γ.Μπουτάρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αθ. Ζηλιασκόπουλο.

Αν και η υποδομή που θα επιτρέψει στο όλο εγχείρημα να γίνει πράξη υπάρχει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της (ακόμη και αν πρόκειται για θαμμένες γραμμές), ωστόσο η υλοποίηση του έργου στην πράξη εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου ένα με δύο χρόνια, καθώς -μεταξύ άλλων- χρειάζεται να εκπονηθούν οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές μελέτες, να ολοκληρωθεί ενιαία ηλεκτροκίνηση, αλλά και να κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης και η τελική συμφωνία.

Η προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου (που εξυπηρετεί το Κιλκίς και την Έδεσσα) μέχρι το λιμάνι, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο η απόσταση από το Ελευθέριο Κορδελιό μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης θα διανύεται πλέον σε δέκα λεπτά.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στο σημείο όπου θα καταλήγει το τρένο, θα υπάρχει και τερματικός σταθμός της παράκτιας συγκοινωνίας, γεγονός που διαμορφώνει νέες προοπτικές για τις μεταφορές.

"Το καλοκαίρι του 2014 θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε Βούλγαρους, Σέρβους και Σκοπιανούς τουρίστες στις παραλίες (σ.σ. μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με ένα τρένο ημερησίως, και από εκεί οδικώς μέχρι τις παραλίες)", γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.

Προκειμένου, ωστόσο, το σενάριο αυτό να επαληθευτεί, θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι σκόπελοι, που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο των άλλων χωρών: αφενός, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας (BDZ) αντιμετωπίζει, στην παρούσα φάση, οικονομικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στο όλο εγχείρημα. Αφετέρου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, στο τουρκικό κομμάτι, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί του σιδηροδρομικού δικτύου, που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις αρχές του 2014. Το πιο "εύκολο" κομμάτι φαίνεται ότι είναι αυτό που αφορά τα Σκόπια, καθώς "εκεί θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και αύριο", όπως συμπλήρωσε ο κ.Ζηλιασκόπουλος.

Βέβαια, προκειμένου το όλο εγχείρημα να αποφέρει τους προσδοκώμενους καρπούς, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα της μεταφοράς των τουριστών από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μέχρι τις παραλίες, π.χ., της Χαλκιδικής.

"Σήμερα, οι τουρίστες από τα Σκόπια πληρώνουν πολλές φορές περισσότερα για να πάνε από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική με λεωφορείο από ό,τι για να έρθουν από τη χώρα τους με τρένο" σημείωσε ο κ.Ζηλιασκόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη δρομολόγηση ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής από τον σιδηροδρομικό σταθμό και "η ανταπόκριση των ΚΤΕΛ είναι θετική".

Ο ίδιος πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συζητά, από κοινού με την τουρκική πλευρά, το ενδεχόμενο δημιουργίας ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων, που θα συμπεριλαμβάνουν τη σιδηροδρομική μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.