Σε απεργιακό κλοιό μπήκε από σήμερα, Δευτέρα, η χώρα με διάφορους κλάδους εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις κόντρα στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Οι καθηγητές στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας άρχισαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη και συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στην Αθήνα.

Σε 48ωρη απεργία και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, το ποσοστό της απεργίας των καθηγητών στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυμαίνεται από 85 ως και 100%, σε όλη τη χώρα.

Ακόμη και στο 98% η συμμετοχή στην απεργία

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που ξεπερνούν το 90%, ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστά.

Ειδικά η Α ΕΛΜΕ ανακοίνωσε ποσοστό που αγγίζει το 98%.

Σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις εκπαίδευσης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 78,95%, ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο 77%. Στα 40 από τα 140 σχολεία της πόλης, το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία, ήταν πάνω από το 90%.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Οι καθηγητές στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν πορεία. Συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Τους συμπαραστάθηκαν ενεργά υπάλληλοι του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, επίσης, απεργούν.

Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν οι καθηγητές με πανό, στο οποίο αναγραφόταν: «Σαρώνουν και καταστρέφουν τη ζωή μας. Ή εμείς ή αυτοί. Όλοι στους δρόμους για την ανατροπή». Μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατίας και Αντιγονιδών οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φωνάζοντας συνθήματα και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα, στις απολύσεις, στις υποχρεωτικές μετατάξεις, καθώς και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο γενικό και τεχνικό λύκειο. Το σύνθημα που φώναζαν: «Αυτή η απεργία θα γράψει ιστορία. Μόνο νικητές θα πάμε στα σχολεία»!

Οι διαδηλωτές, όταν έφθασαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το περικύκλωσαν συμβολικά και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί της Αγίου Δημητρίου. Παρέμειναν για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο διαδηλώνοντας με σφυρίχτες και τύμπανα και στη συνέχεια αποχώρησαν σταδιακά.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές πραγματοποίησαν παρέμβαση στο 1ο,2ο, 3ο,4ο Γυμνάσιο και το Πειραματικό της Κάτω Τούμπας καθώς και στο 18ο, 20ο και Πειραματικό Λύκειο της περιοχής. Οι μαθητές τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι σχολικοί φύλακες.

Προσωπικό ΑΠΘ: Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική

Καταστροφική χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για τα ΑΕΙ ο γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Σάββας Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων. «Στο όνομα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, βγάζουν κόσμο στο περιθώριο και την ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λαφαζάνης: Οι καθηγητές δεν χειραγωγούνται

Οι καθηγητές δεν είναι χειραγωγούμενοι, έχουν προσωπικότητα και δεν μπορεί να τους υποκινήσει κανένας. Αυτό δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «αυτό που υποκινεί τους αγώνες τους είναι τα προβλήματά τους και οι κυβερνητικές τροϊκανές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται».