Σε έναν... πρωτότυπο διάλογο προχώρησαν, σήμερα το πρωί, κατά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς! 


Ο παναγιώτατος, αμέσως μετά τον αγιασμό στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ανέβηκε στο βήμα και διάβασε το χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Β. Στη συνέχεια, όπως συνηθίζει, μίλησε για λίγα λεπτά.

"Βρίσκεστε σε δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη αποστολή", αναγνώρισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, μιλώντας προς τον πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε πως "οι Θεσσαλνικείς βρίσκονται σε κατάσταση ανανέωσης της ελπίδος". Υπογράμμισε ότι, ως τώρα, ήταν "δυσανάλογη η κατανομή των βαρών, αλλά -όπως διαβάζουμε- είναι στην πρώτη φροντίδα της κυβερνήσεως αυτό να αλλάξει". Κι έκλεισε καλώντας τα μέλη της κυβέρνησης να προσκυνήσουν σε όλους τους βυζαντινούς Ιερούς Ναούς της πόλης "όπως κάνουν χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη".

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, όταν αναφέρθηκε στα θέματα φόρων, μιλούσε με το πρόσωπό του στραμμένο στον... μητροπολίτη: "Γνωρίζουμε ότι η επιβάρυνση φόρων είναι δυσβάστακτη", είπε. Και πρόσθεσε: "Όμως είναι μόνον για εφέτος"...

Προς το τέλος, δε, της ομιλίας του, μίλησε απευθείας στον παναγιώτατο: "Άλλους τους ενοχλεί η ιστορία μας, άλλους η θρησκευτική μας παράδοση. Παναγιώτατε, τέλος αυτά", του είπε!

Η αιχμή προς την βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, ήταν... ευθεία.

Νωρίτερα, κατά τον αγιασμό, ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πριν τον... αγιάσει, του ζήτησε "να τα πούμε κάποια στιγμή"... Κι ο κ. Σαμαράς έγνεψε συγκαταβατικά.