Άρχισε η διαδικασία δημοπράτησης του μεγάλου έργου διαχείρισης αστικών λυμάτων των οικισμών Σταυρού και Βρασνών του δήμου Βόλβης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2013. Την ανακοίνωση αυτή έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης, ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης.


Η διακήρυξη αφορά το πρώτο υποέργο (την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στους δυο οικισμούς), ενός συνολικού έργου, που θα αφορά και την κατασκευή μονάδας επεξεργσίας λυμάτων, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ.ΠΕΡ.ΑΑ).

Το υπό δημοπράτηση έργο αφορά συγκεκριμένα στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων περίπου στους δυο οικισμούς, στην κατασκευή 4.500 ιδιωτικών συνδέσεων που θα συνδέουν τα κτίσματα των οικισμών με το δίκτυο, καθώς και στην κατασκευή 6 αντλιοστασίων. Το κόστος ανέρχεται σε 14.500.000,00€, προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2013 και να αποπερατωθεί στις αρχές του 2015.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης και του δεύτερου υποέργου, που θα αφορά την κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φθάσει τα 22,5 εκ. Ευρώ περίπου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης τονίζει ότι «πρόκειται για ένα έργο πνοής, που αποτέλεσε όνειρο πολλών δεκαετιών για τους κατοίκους της περιοχής. Η υλοποίηση του θα συμβάλει ριζικά και με πολλαπλό τρόπο στην αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου στο Στρυμονικό κόλπο, καθώς θα έχει θετική επίπτωση τόσο στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος (υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα Στρυμονικού Κόλπου, Ρήχιος ποταμός, κ.λ.π), όσο και  στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

Με το έργο η περιοχή θα απαλλαγεί από τους βόθρους, αλλά και τα φαινόμενα παράνομης διάθεσης βοθρολυμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τουριστική κίνηση και κατ΄ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αναβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος (κυρίως του υδάτινου).

Το έργο εκτελείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑ Βόλβης και της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΑΝΕΘ), που έχει αναλάβει το ρόλο του Φορέα Υλοποίησης του έργου, καθώς έχει την απαιτούμενη σχετική διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργων.

Ο κ. Γαλαμάτης έκανε λόγο για «πολύ καλή συνεργασία του δήμου Βόλβης και της ΔΕΥΑ Βόλβης με την ΑΝΕΘ, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει και στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του μεγάλου και τόσο χρήσιμου έργου για την περιοχή του Σταυρού και των Βρασνών».