seve_forum_20130926_01.jpg

«Κάποτε στόχος μας ήταν η σύγκλιση των μισθών (με τους ευρωπαϊκούς). Για κάποιους αυτό ήταν τότε το παγόβουνο που μας πλησίαζε. Το 2014 η Ελλάδα θα έχει επανακτήσει ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ανταγωνιστικότητάς της».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του6 Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γενικός διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μαργαρίτης Σχοινάς, ομιλητής του 39ου IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II με θέμα «Εμπνέοντας το Παγκόσμιο Εμπόριο», το οποίο διοργανώνει ο ΣΕΒΕ υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Μαργαρίτης πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την υπόθεση της εξαγωγικής επιχείρησης χωρίς ταμπού και να απλοποιήσει περαιτέρω όλες τις διαδικασίες που την επιβαρύνουν».
ΣΒΒΕ: Να διευκολύνει η κυβέρνηση τις επενδύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ότι «σωστός εθνικός στόχος είναι το 2020 το σύνολο της εξωστρέφειας να συμμετέχει κατά 50% στο ΑΕΠ, ώστε η ανεργία να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ στο 12%. Αυτό σημαίνει πραγματική σύγκλιση και μπορούμε να το πετύχουμε ως χώρα με όχημα τον ιδιωτικό τομέα και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
Κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους, αρχής γενομένης από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και των δομικών υλικών, απηύθυνε στους παρευρισκόμενους ξένους επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων στο φόρουμ για το Παγκόσμιο Εμόριο, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Ταυτόχρονα, κάλεσε την ελληνική πολιτεία να αναλάβει δράση για τη διευκόλυνση των διαδικασιών επενδύσεων.
ΣΕΒΕ: Γιατί δεν έρχονται επενδυτές στην Ελλάδα
Στην παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, μίλησε για τα αντικίνητρα που καθιστούν την Ελλάδα μη ελκυστική στους ξένους επενδυτές: υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, διαφθορά, πολυπλοκότητα στο νομικό πλαίσιο, καθυστέρηση στην εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου είναι τα βασικά από αυτά. Επιπλέον, βασικό αντικίνητρο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής.