toympa_ntokimanter_smirni_20130920_01Ένα ντοκιμαντέρ για την καταστροφή της Σμύρνης, με άγνωστο υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης, στην κεντρική πλατεία της Τούμπας, της γειτονιάς που της έδωσαν ζωή οι πρόσφυγες...

 

Της Τούμπας που είναι γεμάτη από τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων του Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού…

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε χθες βράδυ, στην πεζογέφυρα της Τούμπας με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι Τούμπα και Μικρά Ασία είναι δεμένη από το 1922 μέχρι και σήμερα.

toympa_ntokimanter_smirni_20130920_02

Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Σοφία Σαμαρά και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών (που είναι και… Τουμπιώτης) Γεώργιος Αρβανίτης, ο οποίος  τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για ένα τέτοιο εγχείρημα, να μπορούμε δηλαδή να στήσουμε έναν θερινό κινηματογράφο στην Τούμπα.

Να θυμίσουμε πως, πριν μερικές δεκαετίες, στην Τούμπα λειτουργούσε και θερινός και χειμερινός κινηματογράφος (εκεί που βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα) και στη γειτονική Τριανδρία ο χειμερινός “Μέλπω” –στα όρια με το Κρυονέρι, εκεί που σήμερα λειτουργεί η λαϊκή αγορά. Κανείς τους δεν υπάρχει πια…   

toympa_ntokimanter_smirni_20130920_03

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος που θύμισε το ιστορικό των έργων στην Αλάνα της Τούμπας(τα οποία άρχισαν επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου).

«Το μοναδικό πράγμα που ξεχνούν οι πάντες στην Τούμπα και μάλιστα σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ότι όλα τα έργα και κυρίως η Αλάνα που σήμερα απολαμβάνουν όλοι είναι αποτέλεσμα των αγώνων και όχι μόνο του Ανέστη Αναστασιάδη πρώην αντιδημάρχου και μέχρι σήμερα Προέδρου του Συλλόγου Κατοίκων Τούμπας η Ένωση. Αυτά απλά για να μην ξεχνιόμαστε και κυρίως από φίλους …», τόνισε.

Παρούσα στην εκδήλωση και η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Μαρίου Ηλιού.

Το ρεπορτάζ έκαναν οι Ανέστης Αναστασιάδης και Χρήστος Δασκουλίδης, που μας έστειλαν και τις φωτογραφίες, τις οποίες, με χαρά, δημοσιεύουμε.